Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panini czyli małe poduszeczki

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

mąka pszenna 100 g
sól 2,5 g
oliwa 1 łyżeczka
mleko 1 łyżeczka
woda 70 ml
drożdże świeże 2 g

Ciasto

mąka pszenna 600 g
drożdże świeże 13 g
woda 300-400 ml
oliwa 20 ml
mleko 20 ml
sól 15 g

Porada

Przepis znalazłam na mojewypieki.com i zmodyfikowałam do własnych potrzeb. * Bułeczki najlepiej smakują pierwszego dnia, na następny dzień stają się lekko twarde. **Ja moje bułeczki podałam z rukolą, żółtym serem, czerwoną cebulą i pomidorem.

Przepis i sposób przygotowania na: Panini czyli małe poduszeczki

Do miseczki dodajemy wszystkie składniki zaczynu, mieszamy i przykrywamy folią spożywczą. Miseczkę wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia dodajemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego ciasta, wówczas dodajemy zaczyn z dnia poprzedniego.
Wyrobione ciasto przekładamy do naoliwionej miski, ponownie przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (na ok. 1-1,5 h). Co pół godziny ciasto należy odgazować uderzając miską o blat.
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 2,5 cm. 1/3 część ciasta składamy w kierunku środka, z drugiej strony robimy podobnie. Następnie ciasto obracamy o 90 stopni i składamy jeszcze raz. Ciasto ponownie przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w ciepłym miejscu na 1 h
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy (na grubość ok. 2 cm) podsypując je mąką. Następnie przykrywamy je kuchennym ręczniczkiem na ok. 5 - 10 minut.
Ręcznik zdejmujemy, a ciasto kroimy za pomocą np. ostrego noża w kostkę. Wycięte bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą którą posypujemy mąką. Bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 - 30 min.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250ºC. Ustawiamy funkcję z parą lub jeśli takiej nie mamy na dnie piekarnika umieszczamy żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Bułki pieczemy przez ok. 10-15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 19.10.2015 19:14
znakomita taka przekąska :-)
Agata3 19.10.2015 12:43
mniam pychotka :)
Stenka 19.10.2015 12:18
ciekawa propozycja
Wafelek2601 19.10.2015 12:12
Pyszności.
Ewa Wojtaszko 19.10.2015 11:38
fajne bułeczki !
pajbek 19.10.2015 11:37
Fajnie wyglądają i zapewne pyszne :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak