Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Panini, czyli małe poduszeczki

5.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Domowe panini - jak zrobić zaczyn, ciasto, aby wyszły miękkie i smaczne bułeczki. Zobacz przepis.

Składniki:

Zaczyn

mąka pszenna
100 gramów
sól
2,5 gramów
Sklep Prymat
oliwa
1 łyżeczka
mleko
1 łyżeczka
woda
70 mililitrów
drożdże świeże
2 gramów

Ciasto na panini:

mąka pszenna
600 gramów
drożdże świeże
13 gramów
woda
300-400 mililitrów
oliwa
20 mililitrów
mleko
20 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
15 gramów
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Panini, czyli małe poduszeczki

Przepis znalazłam na stronie moje wypieki i zmodyfikowałam do własnych potrzeb.

* Bułeczki najlepiej smakują pierwszego dnia, na następny dzień stają się lekko twarde. 

**Ja moje bułeczki  podałam z rukolą, żółtym serem, czerwoną cebulą i pomidorem.

Zaczyn na panini:

Do miseczki dodajemy wszystkie składniki zaczynu, mieszamy i przykrywamy folią spożywczą. Miseczkę wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia dodajemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego ciasta, wówczas dodajemy zaczyn z dnia poprzedniego.

Wyrabianie ciasta na panini:

Wyrobione ciasto przekładamy do naoliwionej miski, ponownie przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (na ok. 1-1,5 h). Co pół godziny ciasto należy odgazować uderzając miską o blat.

Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 2,5 cm. 1/3 część ciasta składamy w kierunku środka, z drugiej strony robimy podobnie. Następnie ciasto obracamy o 90 stopni i składamy jeszcze raz. Ciasto ponownie przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w ciepłym miejscu na 1 h.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy (na grubość ok. 2 cm) podsypując je mąką. Następnie przykrywamy je kuchennym ręczniczkiem na ok. 5 - 10 minut.

Ręcznik zdejmujemy, a ciasto kroimy za pomocą np. ostrego noża w kostkę. Wycięte bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą którą posypujemy mąką. Bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 - 30 min.
P

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250ºC. Ustawiamy funkcję z parą lub jeśli takiej nie mamy na dnie piekarnika umieszczamy żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Bułki pieczemy przez ok. 10-15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 19.10.2015 19:14
znakomita taka przekąska :-)
Agata3 19.10.2015 12:43
mniam pychotka :)
Stenka 19.10.2015 12:18
ciekawa propozycja
Wafelek2601 19.10.2015 12:12
Pyszności.
Ewa Wojtaszko 19.10.2015 11:38
fajne bułeczki !
pajbek 19.10.2015 11:37
Fajnie wyglądają i zapewne pyszne :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak