Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panierowany seler z sosem grzybowo-orzechowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

seler korzeniowy 1 duży szt.
cebula czerwona 1 szt.
bulion warzywny 1 szkl.
śmietana 12% 3 łyżki
jajko 1 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
sól
tłuszcz do smażenia
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
grzyby leśne 1 i 1/2 mrożone
orzechy włoskie 4 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt.
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Panierowany seler z sosem grzybowo-orzechowym

Kroki postępowania

1
Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy orzechy, smażymy 2-3min. Cebulę drobno kroimy i dodajemy do orzechów. Smażymy razem kolejne 3-4 min.
Krok 1 - Panierowany seler z sosem grzybowo-orzechowym foto
2
Rozmrożone lub świeże podgotowane grzyby wrzucamy na patelnię do cebuli z orzechami. Przesmażamy razem, następnie dodajemy bulion i dusimy 10-15min. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Panierowany seler z sosem grzybowo-orzechowym foto
3
Seler ze skórką kroimy na 1 cm -1,5 cm plastry, gotujemy do miękkości, w osolonej wodzie, z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Osączamy na sicie, studzimy i obieramy ze skórki. Panierujemy w jajku, bułce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 3 - Panierowany seler z sosem grzybowo-orzechowym foto
4
Selery podajemy polane sosem.

Dobrze komponują się z ziemniakami i kapustą czerwoną konserwową.
Krok 4 - Panierowany seler z sosem grzybowo-orzechowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 12.02.2014 20:56
fajne połączenie składników,pyszne jedzonko
teresa18 12.02.2014 16:07
To ci dopiero tajne danko
Kuchenka 12.02.2014 15:17
fajne, pomysłowe
Anna169Hosz 12.02.2014 13:44
Pyszności - to mógłby być mój dzisiejszy obiad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak