Panierowany łosoś z zielonym puree

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • składniki na 2 porcje

  • sok z połowy cytryny

  • sól do smaku

  • puree

  • pół brokuła

  • mleka zagęszczonego light

    3 łyżki
  • sól do smaku

  • Panierka:

  • pokruszonych płatków kukurydz.

    0,5 szklanki
  • pokruszonych orzechów nerkowca

    2 garści
  • ziemniaki

  • łosoś

    2 ze skórą
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Danie jest bardzo proste i dość szybkie do przygotowania. Ziemniaki i brokuła ugotowałam do miękkości w lekko osolonej wodzie- w trakcie gotowania zajęłam się resztą składników. Orzechy i płatki kukurydziane lekko zmiksowałam w blenderze (można je tez po prostu rozgnieść).
Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Łososia umyłam, osuszyłam i lekko oprószyłam solą. Nasmarowałam go jogurtem i skropiłam sokiem z cytryny- można wcześniej oba te składniki po prostu ze sobą wymieszać. Na koniec każdy filet dokładnie obsypałam panierką, również po bokach i ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam bez przykrycia prze 20 minut, do zrumienienia się panierki.
Brokuła zblendowałam z ziemniakami i mleczkiem zagęszczonym na gładka masę.
Całość podała z pomidorkami koktajlowymi.
Jak dla mnie danie boskie- mogłabym takie jeść codziennie:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
joanna30 14.09.2013 20:45
Ale to musi byc pyszne
Izabela77 14.09.2013 18:25
oj, dawno nie jadłam łososia ale narobiłaś mi smaka
sylwia_mc 14.09.2013 09:42
Uwielbiam łososia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat