Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panierowany łosoś z zielonym puree

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

składniki na 2 porcje
sok z połowy cytryny
sól do smaku
puree
pół brokuła
mleka zagęszczonego light 3 łyżki
sól do smaku
Panierka:
pokruszonych płatków kukurydz. 0,5 szklanki
pokruszonych orzechów nerkowca 2 garści
ziemniaki
łosoś 2 ze skórą

Przepis i sposób przygotowania na: Panierowany łosoś z zielonym puree

Danie jest bardzo proste i dość szybkie do przygotowania. Ziemniaki i brokuła ugotowałam do miękkości w lekko osolonej wodzie- w trakcie gotowania zajęłam się resztą składników. Orzechy i płatki kukurydziane lekko zmiksowałam w blenderze (można je tez po prostu rozgnieść).
Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Łososia umyłam, osuszyłam i lekko oprószyłam solą. Nasmarowałam go jogurtem i skropiłam sokiem z cytryny- można wcześniej oba te składniki po prostu ze sobą wymieszać. Na koniec każdy filet dokładnie obsypałam panierką, również po bokach i ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam bez przykrycia prze 20 minut, do zrumienienia się panierki.
Brokuła zblendowałam z ziemniakami i mleczkiem zagęszczonym na gładka masę.
Całość podała z pomidorkami koktajlowymi.
Jak dla mnie danie boskie- mogłabym takie jeść codziennie:)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna30 14.09.2013 20:45
Ale to musi byc pyszne
Izabela77 14.09.2013 18:25
oj, dawno nie jadłam łososia ale narobiłaś mi smaka
sylwia_mc 14.09.2013 09:42
Uwielbiam łososia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak