Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panierowany filet otulony pieczarkami

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś kurczaka 0,5
pieczarki 15 sztuk
cebule 2
masło 1 łyżka
jajko 1
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól
pieprz
olej do smażenia
szczypiorek

Przepis i sposób przygotowania na: Panierowany filet otulony pieczarkami

Kroki postępowania

1
Pieczarki oczyszczamy (ja nie myję, a jedynie ściągam skórkę). Większe pieczarki najpierw kroję na pół, a dopiero następnie w plastry, mniejsze pieczarki kroję od razu w plasterki – ważne aby nie były za cienkie, kroję dość grubo, potem ładniej się prezentują.

Pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze filety, które bardzo dokładnie rozbijamy, tak aby mięso miało jak największą powierzchnię (radzę robić to przez folię, tak aby nie uszkodzić mięsa). Filety doprawiamy solą i pieprzem, następnie panierujemy w mące, jajku oraz bułce tartej. Mięso smażymy na rumiano z obu stron.
Krok 1 - Panierowany filet otulony pieczarkami foto
2
Obrane cebulki kroimy w grubsze piórka i smażymy na maśle, kiedy nieco się zrumieni dodajemy pieczarki – pod koniec smażenia całość doprawiamy solą i pieprzem, dodatkowo by podkreślić smak dodałam małą szczyptę tymianku i ok. 1 łyżeczkę suszonej bazylii.
Krok 2 - Panierowany filet otulony pieczarkami foto
3
Na panierowanym filecie układamy gorące pieczarki z cebulką, całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Mięso podajemy razem z ziemniakami i surówką – pyszny i obfity obiad gotowy : )
Krok 3 - Panierowany filet otulony pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ilona_eS 12.09.2013 09:55
wyglada pysznie:)
ppaulina 18.08.2013 19:03
Zdięcie rewelacyjne
Magda24 12.05.2013 15:43
wspaniale podany
JOANNA16 09.05.2013 08:46
uwielbiam takie mięsko
Monika58 03.05.2013 10:11
lubię taki filet
migotka28 30.04.2013 22:40
smakowite jedzonko
mysza75 30.04.2013 13:26
ale smacznie wygląda, zjadłabym z chęcią :-)
smerfetka79 28.04.2013 12:04
świetny przepis i pięknie podane
gosia56 28.04.2013 11:07
napewno pycha
Beatris 28.04.2013 10:58
Bardzo lubię takie zestawienie. Często dodaję jeszcze ser na wierzch i zapiekam.
Aleksandra/Olcia 28.04.2013 10:57
tez czesto tak robie
wiola333 28.04.2013 10:35
bardzo smacznie
Lampencjo 28.04.2013 10:10
super otulony

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak