Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panierowany camembert w panierce z pistacji i migdałów

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser camembert 2 szt.
pomidory 4 szt.
sałata rzymska mini 2 szt.
pistacje 20 g
migdały 20 g
kajzerka 1 szt.
mąka pszenna do panierowania
jajko 1-2 szt.
miód 1 łyżeczka
musztarda dijon 1 łyżeczka
ocet balsamiczny 2 łyżeczki
olej do smażenia
oliwa 4 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Panierowany camembert w panierce z pistacji i migdałów

Sałatę i pomidory myjemy.
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, a pomidory kroimy na ósemki.

Przygotowujemy panierkę: pistacje, migdały i bułkę wrzucamy do blendera lub malaksera i miksujemy aż uzyskamy sypką panierkę. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu.

Przygotowujemy dressing: oliwę, musztardę, miód, ocet balsamiczny mieszamy razem aż uzyskamy jednolitą emulsję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem świeżo mielonym.

Każdy krążek camemberta kroimy na 8 kawałków (trójkątów).
Każdy trójkącik camemberta obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i w naszej panierce, dokładnie ją dociskając do sera.
Do garnka wlewamy olej (tak, aby ser był w nim zanurzony) i podgrzewamy do temperatury 180°C.
Opanierowane kawałki camemberta smażymy na głębokim oleju około 10-20 sekund z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Na talerzach układamy sałatę, pomidory i kawałki gorącego, usmażonego sera. Całość polewamy dressingiem. Podajemy od razu. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 28.08.2013 14:18
serek jest zawsze pyszny pod każdą postacią :)
Aleksandra/Olcia 01.06.2013 18:00
mniam,smakowite
artur7 01.06.2013 14:30
fajna przekaska
mufinka79 15.05.2013 18:36
Bardzo dziękuję za miłe komentarze :)
aisoglam 15.05.2013 08:45
Przepysznie!
owca441 14.05.2013 22:06
wysmienite
JOANNA16 14.05.2013 15:30
super, musi być pyszne
msmors 14.05.2013 13:22
fajna przystawka
David 14.05.2013 12:30
fajny przepisik
bogusia19 14.05.2013 12:18
nigdy takiego nie jadłam. Pyszne musi być.
dodi 14.05.2013 12:05
pieknie podane
Janina 14.05.2013 11:37
Bogaty zestaw składników - smaczne i eleganckie danie ;)
jasiek 14.05.2013 11:27
super podanie
gusia1000 14.05.2013 11:13
Tak ekskluzywnie się zrobiło.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak