Panierowane pomidory z serem mozzarella w pikantnej bułce tartej prymat

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidor

    4 sztuki
  • sera mozzarella

    250 g
  • jajko

    2 sztuki
  • mleko

    1/2 szklanki
  • mąka

    1/2 szklanki
  • ocet balsamiczny

    kilka łyżek
  • oliwa

    kilka łyżek
  • musztarda

    1 łyżeczka
  • sól

    - -
  • orzeszki piniowe

    - -
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    - -
  • bazylia świeża

    kilka listków
  • bułka tarta pikantna

    1/2 szklanki
  • rukola

    2 pęczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory umyć, przeciąć pionowo na pół, łyżeczką usunąć pestki i oprószyć w środku solą i pieprzem. Mozzarellę pokroić w kostkę wielkości 1 cm x 1 cm, bazylię opłukać i posiekać. Ser wymieszać z bazylią i nafaszerować nim połówki pomidorów. Następnie połówki złożyć razem i dokładnie docisnąć.
Jajka wymieszać z mlekiem, a bułkę z solą i pieprzem. Pomidory oprószyć mąką, zanurzyć w jajku, a następnie obtoczyć w pikantnej bułce. Dobrze jest powtórzyć tę czynność kilkakrotnie.
Oliwę wymieszać z octem, musztardą oraz odrobiną soli i pieprzu. Rukolę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, orzeszki pinii uprażyć na patelni bez tłuszczu.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim pomidory. Usmażone pomidory rozdzielić na połówki, podawać z sałatą rukola, skropić sosem i posypać orzeszkami piniowymi.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (93)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
[email protected] 10.02.2012 00:45
wow wykwintne danie
ewelinapac 02.12.2011 11:52
pyszne
Ewa/kalapurtka 26.11.2011 19:38
fajne
Anna152 13.10.2011 07:53
musze sprobowac
jolita 22.09.2011 08:29
fajne
novita26 18.09.2011 08:30
fajny
owca441 02.09.2011 00:25
świetne !
Chojłówna 30.08.2011 20:09
Pyszności,
novita26 30.08.2011 13:24
super
agnieszka214 22.08.2011 06:17
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat