Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pomidor
4 sztuki -
sera mozzarella
250 g -
jajko
2 sztuki -
mleko
1/2 szklanki -
mąka
1/2 szklanki -
ocet balsamiczny
kilka łyżek -
oliwa
kilka łyżek -
musztarda
1 łyżeczka -
sól
- - -
orzeszki piniowe
- - -
Pieprz czarny mielony Prymat
- - -
bazylia świeża
kilka listków -
bułka tarta pikantna
1/2 szklanki -
rukola
2 pęczki
Przepis i sposób przygotowania Panierowane pomidory z serem mozzarella w pikantnej bułce tartej prymat
Jajka wymieszać z mlekiem, a bułkę z solą i pieprzem. Pomidory oprószyć mąką, zanurzyć w jajku, a następnie obtoczyć w pikantnej bułce. Dobrze jest powtórzyć tę czynność kilkakrotnie.
Oliwę wymieszać z octem, musztardą oraz odrobiną soli i pieprzu. Rukolę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, orzeszki pinii uprażyć na patelni bez tłuszczu.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim pomidory. Usmażone pomidory rozdzielić na połówki, podawać z sałatą rukola, skropić sosem i posypać orzeszkami piniowymi.
Komentarze (93)
Załaduj więcej komentarzy (83)