Panierowane łodygi botwiny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • botwina

    1 pęczek
  • jajko

    1 sztuka
  • bułka tarta

    do obtoczenia
  • olej do smażenia

  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Panierowane łodygi botwiny foto
Botwinę oczyścić i umyć. Odciąć liście (wykorzystać je do innej potrawy). Łodygi i korzonki botwiny zalać wodą, ugotować do miękkości, odcedzić i ostudzić.
Krok 2 - Panierowane łodygi botwiny foto
Ugotowane łodygi botwiny pokroić na krótsze kawałki. Buraczki obrać i przekroić na pół.
Krok 3 - Panierowane łodygi botwiny foto
Jajko dokładnie rozbełtać, wlać do botwiny, dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Panierowane łodygi botwiny foto
Zamoczone w jajku łodygi botwiny i buraczki obtoczyć w bułce tartej, kłaść je na rozgrzany olej, oprószyć solą.
Krok 5 - Panierowane łodygi botwiny foto
Smażyć na dużym ogniu na rumiano.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beatris 11.01.2013 23:29
Doskonale smakowały jako przekąska. A te co mi zostały, wykorzystałam do sałatki. Przepis na tę sałatkę jest w mojej księdze.
pacpaw 11.01.2013 22:01
coś niespotykanego. Bardzo pomysłowe wykorzystanie botwinki. Danie to można jeść samodzielnie jako przekąskę czy też składnik innej potrawy?
Weronika_eM 09.07.2012 21:55
bardzo pomysłowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat