panierowane krewetki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krewetki królewskie

    250 g
  • mąka kukurydziana

    1 szklanka
  • mleko

  • jajko

    1
  • płatki kukurydziane

    1 szklanka
  • sok z cytryny

  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

*krewetki (moje już ją bez ogonków i oczyszczone) zalewamy sokiem z cytryny, dodajemy sól i pieprz.
* mąkę kukurydzianą, jajko i mleko mieszamy aż powstanie nam masa naleśnikowa. Dodajemy chilli, sól i pieprz.
*płatki kukurydziane rozgniatamy, jeżeli ktoś woli drobno to może tak długo je rozgniatać aż będą drobniutkie. Ja jednak wole jak ją widoczne kawałki płatków, dlatego tylko je lekko skruszyłam.
* do garnuszka o grubym dnie wlewamy olej i czekamy aż będzie gorący.
*Następnie krewetki moczymy w masie naleśnikowej a potem w płatkach i smażymy aż będą rumiane.

Krewetki można podawać z ulubionym sosem czosnkowym.
Ja wybrałam taki sos alla bawarski:
* 2 ogórki konserwowe
*pół cebulki
*2 ząbki czosnku
* majonez 2 łyżki
*śmietana gęsta 3 łyżki
* musztarda bawarska 1,5 łyżki
* sól i pieprz
*oregano
Ogórki, cebulkę i czosnek kroję w bardzo drobną kostkę. Dodaję majonez, śmietanę i musztardę. Całość mieszam i przyprawiam.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ao_12 24.10.2013 22:30
fajny pomysł, wkrótce wypróbuje
eMMe 24.10.2013 10:53
Super:) Bardzo lubię krewetki.
aniagdz 24.10.2013 09:45
krewetki!:D lubię:):)
Rossie 24.10.2013 09:03
bardzo fajny pomysł, moze zrobię :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat