Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

panierowane krewetki

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

krewetki królewskie 250 g
mąka kukurydziana 1 szklanka
mleko
jajko 1
płatki kukurydziane 1 szklanka
sok z cytryny
sól
pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: panierowane krewetki

*krewetki (moje już ją bez ogonków i oczyszczone) zalewamy sokiem z cytryny, dodajemy sól i pieprz.
* mąkę kukurydzianą, jajko i mleko mieszamy aż powstanie nam masa naleśnikowa. Dodajemy chilli, sól i pieprz.
*płatki kukurydziane rozgniatamy, jeżeli ktoś woli drobno to może tak długo je rozgniatać aż będą drobniutkie. Ja jednak wole jak ją widoczne kawałki płatków, dlatego tylko je lekko skruszyłam.
* do garnuszka o grubym dnie wlewamy olej i czekamy aż będzie gorący.
*Następnie krewetki moczymy w masie naleśnikowej a potem w płatkach i smażymy aż będą rumiane.

Krewetki można podawać z ulubionym sosem czosnkowym.
Ja wybrałam taki sos alla bawarski:
* 2 ogórki konserwowe
*pół cebulki
*2 ząbki czosnku
* majonez 2 łyżki
*śmietana gęsta 3 łyżki
* musztarda bawarska 1,5 łyżki
* sól i pieprz
*oregano
Ogórki, cebulkę i czosnek kroję w bardzo drobną kostkę. Dodaję majonez, śmietanę i musztardę. Całość mieszam i przyprawiam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 24.10.2013 22:30
fajny pomysł, wkrótce wypróbuje
eMMe 24.10.2013 10:53
Super:) Bardzo lubię krewetki.
aniagdz 24.10.2013 09:45
krewetki!:D lubię:):)
Rossie 24.10.2013 09:03
bardzo fajny pomysł, moze zrobię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak