Przepis i sposób przygotowania na: Panierowane kotlety z boczniaka z sosem czosnkowym i pieczonymi ziemniakami
Warzywa umyć. Ogórek, rzodkiewki zetrzeć na tarce. Szczypior posiekać. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Wszystkie składniki sosu mieszamy, doprawiamy do smaku i schładzamy.
Nieduże ziemniaki zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C na godzinę.
Wybierzcie duże, ładne boczniaki. Oczyśćcie grzyby.
Boczniaki oprószamy mąką połączoną z przyprawą uniwersalną Kucharek, wkładamy do roztrzepanych jajek z mlekiem i panierujemy bardzo dokładnie w bułce połączonej z panko.
Tak przygotowane kotlety smażmy na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony.
Następnie układamy na ręcznikach papierowych, odciskamy tłuszcz.
Górną część pieczonych ziemniaków nacinamy nożem, naciskamy tworząc miejsce na zimny sos z warzywami.
Kotlety z boczniaków podajemy z pieczonymi ziemniakami i sosem warzywnym.