Panierowane kotlety z boczniaka z sosem czosnkowym i pieczonymi ziemniakami

Panierowane kotlety z boczniaka z sosem czosnkowym i pieczonymi ziemniakami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszne, dzięki panierce panko bardzo chrupiące kotleciki z boczniaków. Do tego pieczone ziemniaczki i sos jogurtowy z dodatkiem rzodkiewki i szczypiorku. To dopiero uczta! Zniknie wszystko, do ostatniego okruszka :) 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na kotlety:

  • boczniaki

    300 gramów
  • mąka

    1 szklanka
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    1 łyżka
  • jaja

    3 sztuki
  • mleko 3,2%

    3-4 łyżki
  • bułka tarta

    3 szklanki
  • panierka panko

    1 szklanka
  • olej rzepakowy

    do smażenia
  • ziemniaki

    6-8 sztuk

Na sos:

  • serek śmietankowy

    100 gramów
  • jogurt naturalny

    200 gramów
  • czosnek

    3 ząbki
  • ogórek

    1 sztuka
  • rzodkiewki

    5 sztuk
  • pomidorki koktajlowe

    4 sztuki
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • Kucharek SMAK LATA

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa umyć. Ogórek, rzodkiewki zetrzeć na tarce. Szczypior posiekać. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Wszystkie składniki sosu mieszamy, doprawiamy do smaku i schładzamy.

Nieduże ziemniaki zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C na godzinę.

Wybierzcie duże, ładne boczniaki. Oczyśćcie grzyby.

Boczniaki oprószamy mąką połączoną z przyprawą uniwersalną Kucharek, wkładamy do roztrzepanych jajek z mlekiem i panierujemy bardzo dokładnie w bułce połączonej z panko.

Tak przygotowane kotlety smażmy na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony.   

Następnie układamy na ręcznikach papierowych, odciskamy tłuszcz.

Górną część pieczonych ziemniaków nacinamy nożem, naciskamy tworząc miejsce na zimny sos z warzywami.

Kotlety z boczniaków podajemy z pieczonymi ziemniakami i sosem warzywnym.      

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat