Panierowane filety drobiowe pod warzywną kołderką

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Filety drobiowe pod warstwa warzyw są doskonałą propozycją na obiad dla całej rodziny. Do przygotowania w kilka chwil.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety z kurczaka

    2 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1.5 szklanki
  • marchew

    2 sztuki
  • selery

    1 sztuki
  • cebula

    1 sztuki
  • woda

    0.5 szklanki
  • żółty ser

    50 gramów
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • oregano

    1 szczypta
  • bazylia

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Marchewkę oraz selera obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na patelnię z oliwą przekładam warzywa. Smażę 5 minut. Następnie podlewam wodą i smażę jeszcze przez 10 minut. Warzywa doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz oregano.

2. Filety rozbijam tłuczkiem. Oprószam z dwóch stron solą oraz pieprzem. Mięso maczam w rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Na oliwie smażę filety na rumiano w każdej strony.

3. Na usmażone filety kładę porcję przygotowanych warzyw. Wierzch oprószam startym żółtym serem. Filety układam na blaszce i zapiekam około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat