Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panierowane filety drobiowe pod warzywną kołderką

3.0
(12)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Filety drobiowe pod warstwa warzyw są doskonałą propozycją na obiad dla całej rodziny. Do przygotowania w kilka chwil.

Składniki:

filety z kurczaka 2 sztuki
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1.5 szklanki
marchew 2 sztuki
selery 1 sztuki
cebula 1 sztuki
woda 0.5 szklanki
żółty ser 50 gramów
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
oregano 1 szczypta
bazylia 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Panierowane filety drobiowe pod warzywną kołderką

1. Marchewkę oraz selera obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na patelnię z oliwą przekładam warzywa. Smażę 5 minut. Następnie podlewam wodą i smażę jeszcze przez 10 minut. Warzywa doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz oregano.

2. Filety rozbijam tłuczkiem. Oprószam z dwóch stron solą oraz pieprzem. Mięso maczam w rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Na oliwie smażę filety na rumiano w każdej strony.

3. Na usmażone filety kładę porcję przygotowanych warzyw. Wierzch oprószam startym żółtym serem. Filety układam na blaszce i zapiekam około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak