Panierowane boczniaki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczniaki

    250 g
  • mleko

    1 szklanka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • jajka

    2-3 sztuki
  • mąka pszenna

    do panierki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do panierki
  • olej kokosowy

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Panierowane boczniaki foto
Boczniaki płuczemy (zmywamy brud), obcinamy ogonki zostawiając same kapelusze (choć można smażyć też z krótkimi ogonkami). Wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy z mleka i przyprawiamy solą i pieprzem, znów zostawiamy na 10-15 minut.
Krok 2 - Panierowane boczniaki foto
Przygotowujemy 3 głębokie talerze. Do jednego sypiemy mąkę pszenną, do drugiego bułkę tartą, a w trzecim roztrzepujemy za pomocą widelca jajka.
Każdego boczniaka obtaczamy w mące pszennej.
Krok 3 - Panierowane boczniaki foto
Następnie w roztrzepanym jajku.
Krok 4 - Panierowane boczniaki foto
Na koniec w bułce tartej.
Krok 5 - Panierowane boczniaki foto
Grzyby smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron tak jak popularne schabowe. Ja smażę je na minimalnym ogniu, aby grzyby dobrze się wysmażyły.

Podajemy same lub jajko dodatek do dań. Ja przygotowane w ten sposób panierowane boczniaki podaję z chlebem w formie obiadu.
MagdalenaIC
*można użyć tradycyjnego oleju np. rzepakowego, ale polecam Wam tą zdrowszą wersję boczniaków z lekką kokosową nutą

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Edita 27.10.2016 12:18
fajne grzybki
MonikaW 22.10.2016 22:02
pyszne muszą być

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat