Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panierowane boczniaki

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczniaki 250 g
mleko 1 szklanka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
jajko 2-3 sztuki
mąka pszenna do panierki
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierki
olej kokosowy do smażenia

Porada

*można użyć tradycyjnego oleju np. rzepakowego, ale polecam Wam tą zdrowszą wersję boczniaków z lekką kokosową nutą

Przepis i sposób przygotowania na: Panierowane boczniaki

Kroki postępowania

1
Boczniaki płuczemy (zmywamy brud), obcinamy ogonki zostawiając same kapelusze (choć można smażyć też z krótkimi ogonkami). Wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy z mleka i przyprawiamy solą i pieprzem, znów zostawiamy na 10-15 minut.
Krok 1 - Panierowane boczniaki foto
2
Przygotowujemy 3 głębokie talerze. Do jednego sypiemy mąkę pszenną, do drugiego bułkę tartą, a w trzecim roztrzepujemy za pomocą widelca jajka.
Każdego boczniaka obtaczamy w mące pszennej.
Krok 2 - Panierowane boczniaki foto
3
Następnie w roztrzepanym jajku.
Krok 3 - Panierowane boczniaki foto
4
Na koniec w bułce tartej.
Krok 4 - Panierowane boczniaki foto
5
Grzyby smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron tak jak popularne schabowe. Ja smażę je na minimalnym ogniu, aby grzyby dobrze się wysmażyły.

Podajemy same lub jajko dodatek do dań. Ja przygotowane w ten sposób panierowane boczniaki podaję z chlebem w formie obiadu.
Krok 5 - Panierowane boczniaki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 27.10.2016 12:18
fajne grzybki
MonikaW 22.10.2016 22:02
pyszne muszą być

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak