Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pani Walewska/Pychotka

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
cukier 1/2 szkl
żółtko jajek 3
masło 200 g
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Krem:
masło 200 g
mleko 500 ml
cukier puder 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
aromat śmietankowy
DODATKOWO:
białko 3
cukier puder 6 łyżek
mąka ziemniaczana 1 łyżka
dżem porzeczkowy
migdały

Przepis i sposób przygotowania na: Pani Walewska/Pychotka

Kroki postępowania

1
Siekam zimne masło i rozdrabniam w palcach z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia.
Krok 1 - Pani Walewska/Pychotka foto
2
Dodaję żółtka i wyrabiam gładkie kruche ciasto. Jeśli ciasto nie chce się skleić, można dodać trochę bardzo zimnej wody. Ciasto schładzam w lodówce ok. 30minut.
Krok 2 - Pani Walewska/Pychotka foto
3
Ciasto dzielę na pół i każdą częścią wylepiam dużą prostokątną blachę. Smaruję cienką warstwą kwaśnego dżemu, najlepiej z czarnej porzeczki. Przygotowuję dwa takie placki.
Krok 3 - Pani Walewska/Pychotka foto
4
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję stopniowo cukier puder i ubijam aż piana będzie wyraźnie sztywna. Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam łyżką.
Krok 4 - Pani Walewska/Pychotka foto
5
Pianę dzielę również dzielę na pół i wykładam cienką warstwę na każdy placek. Jeden z nich dekoruję migdałami. Można użyć całych, posiekanych lub w płatkach. Piekę oba placki ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C.
Krok 5 - Pani Walewska/Pychotka foto
6
KREM: 500ml mleka doprowadzam do wrzenia. W 100ml mleka mieszam cukier z mąką pszenną i ziemniaczaną. Wlewam całość do gorącego mleka i gotuję jeszcze przez chwilę na niewielkim ogniu aż budyń zgęstnieje. Pozostawiam do ostudzenia.

Miękkie masło ucieram na puch, dodaję stopniowo budyń, cały czas mieszając, a na koniec wlewam kilka kropel aromatu śmietankowego.
Krok 6 - Pani Walewska/Pychotka foto
7
W blasze układam przestudzony placek (ten bez midgałów), wykładam cały krem, równam jego powierzchnię i przykrywam drugim plackiem, bezą i migdałami do góry. Ciasto schładzam w lodówce ok. 2-3godz.
Krok 7 - Pani Walewska/Pychotka foto
8
Gotowe ciasto kroję w duże kwadraty. Resztę przechowuję w lodówce.
Krok 8 - Pani Walewska/Pychotka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona32 31.12.2014 21:55
super mniam polecam
GOSIA18 03.01.2014 16:30
Pięknie się prezentuje, dawno nie jadłam
barbara11561 13.10.2013 11:20
Pani Walewska - pychotka:):)
malina 24.07.2013 08:53
ciasto wygląda bardzo smakowicie
agnieszka214 10.07.2013 18:52
super ciasteczko
Łucja 07.07.2013 22:53
uwielbiam to ciasto :) piekę często :)
Katarzyna/kate1980 03.06.2013 19:04
jaka cudna
Janina 02.06.2013 19:30
Super smaczne ciasto;)
adelajda 31.05.2013 20:26
ładne i smaczne
anemon 29.05.2013 14:25
Lubię takie wielowarstowe przekładańce, a Twój wygląda bardzo apetycznie.
migotka28 26.05.2013 13:11
pyszne ciasteczko
IZABELA29 13.05.2013 08:29
pyszne ciasto godne polecenia
gosia56 12.05.2013 20:44
napewno pyszne ciasto
caralajna 11.05.2013 18:05
wygląda naprawdę smacznie :)
KasiaK90 10.05.2013 22:44
pyszne ciasto
misia53 07.05.2013 13:05
to jest bardzo , bardzo smaczne ciasto
Poison1988 06.05.2013 23:00
bardzo dokładny przepis i pięknie pokazane ciacho :) super!
sara1 06.05.2013 08:28
pyszne słodkości
IwonaDD 06.05.2013 08:19
aż ślinka cieknie
Agnieszka-87-25 06.05.2013 08:15
super, jeszcze tego ciasta z migdałami nie jadłam
V_kuchareczka 06.05.2013 07:54
ale pyszności
Mniam 06.05.2013 07:51
Zupełnie zapomniałam o tym cieście, a rzeczywiście jest pychotka.
wyattearp 06.05.2013 07:34
uwielbiam takie ciasta !!!!!!!
Wiesława1 06.05.2013 07:01
przepyszne
fotoviderek 06.05.2013 06:48
Świetne, pyszne ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak