Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pani Walewska z kremem orzechowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 1/2 kg
cukier puder 1/2 szklanki
masło 20 dag
żółtko jajek 6 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
śmietana 18 proc 3 łyżki

Beza;

białko 6 sztuk
sól szczypta
cukier puder 1 szkalnka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka czubata
orzechy włoskie 10 dag
płatki migdałowe 10 dag
dżem porzeczkowy 3/4 szklanki

Krem orzechowy

orzechy włoskie 30 dag
mleko 300 ml
cukier 20 dag
masło 30 dag
spirytus 50 ml

Porada

Wspaniałe kruche ciasto które piekłam już w różnych wersjach smakowych, nawet z jabłkami, zawsze, ale to zawsze smakuje pysznie.Słodka beza posypana płatkami migdałowymi i rozdrobnionymi orzechami , porzeczkowy dżem który przełamuje słodycz bezy

Przepis i sposób przygotowania na: Pani Walewska z kremem orzechowym

Kroki postępowania

1
1. Ciasto:

Mąkę i proszek do pieczenia i cukier wymieszać, dodać żółtka oraz zimne masło posiekać nożem, dodać śmietanę i zagnieść jednolite kruche ciasto., uformować kulę okręcić w folię i chłodzić 40 minut w lodówce
Krok 1 - Pani Walewska z kremem orzechowym foto
2
Ciasto wyjąć podzielić na dwie równe części, wylepić dno dwóch jednakowych form do ciasta, posmarować cienko dżemem.
Krok 2 - Pani Walewska z kremem orzechowym foto
3
2. Beza:
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli w trakcie ubijania wsypywać partiami cukier puder cały czas miksując, na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i zmiksować, piana ma być sztywna i lśniąca,
Krok 3 - Pani Walewska z kremem orzechowym foto
4
3. wyłożyć w równych proporcjach na przygotowane blaty z ciasta kruchego, posypać rozdrobnionymi orzechami oraz płatkami migdałowymi. Piec obydwa blaty w temp 165*c przez 35- 40 minut, jeśli beza zacznie szybko się przypiekać można nakryć folią aluminiową.
Placki wystudzić.
Krok 4 - Pani Walewska z kremem orzechowym foto
5
4. Krem orzechowy:
Orzechy włoskie zmielić drobno.
W gotującym się mleku rozpuścić cukier, podgrzewając na ogniu około 7 minut aż mleko lekko się zredukuje, wtedy wsypać orzechy i cały czas mieszając gotować 5 minut. Masę zestawić z ognia i wystudzić.. Miękkie masło utrzeć na puch, miksować dodając po łyżce zimnej masy orzechowej do momentu aż powstanie gładki krem, wlać spirytus i krótko zmiksować.Masą przełożyć kruche blaty. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem wyjąć ciasto z lodówki do temperatury pokojowej wtedy mięknie i ładnie się kroi.
Słodkich wypieków!
Krok 5 - Pani Walewska z kremem orzechowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 15.04.2017 19:55
wygląda pysznie - nie robiłam z takim kremem :)
Mniam 15.04.2017 16:50
To ciasto jest przepyszne chyba w każdej wersji :)
pestka 15.04.2017 13:32
ciasto wygląda pysznie
Renataj 14.04.2017 22:25
Apetyczne ciasto:)
dodi 14.04.2017 21:28
pysznie wygląda
Wacław 14.04.2017 14:20
Ale kusisz ;-)
KORAL 14.04.2017 13:34
Uwielbiam to ciasto, super Ci wyszło :)
mirosława4 14.04.2017 12:14
poproszę kawałek
Franciszek 14.04.2017 11:25
pyszne ciasto
Ania321 14.04.2017 02:59
wygląda pysznie :)
Róża1 13.04.2017 22:08
pyszne ciacho !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Janina 13.04.2017 20:05
Wspaniałe ciasto;))
Stenka 13.04.2017 18:17
apetyczne ciasto
Krzysztof15 13.04.2017 18:13
pyszne ciacho
adelajda 13.04.2017 16:54
Dobre ciacho :)
agnieszka214 13.04.2017 16:37
to ciasto bardzo lubie mnima
cukiereczek 13.04.2017 16:30
U ciebie jak zawsze Wyjątkowo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak