Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pani Walewska / Pychotka (bez pieczenia)

3.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Krem

mleko 2% 500 ml
żółtko jajek 2
cukier 3 łyżki
masło lub margaryna 200 g
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Dodatkowo

herbatniki 240 g
dżem porzeczkowy kilka łyżek
płatki migdałowe kilka łyżek
bezy kilka sztul

Porada

Bezy kruszymy przed samym podaniem ponieważ szybko chłoną wilgoć i stają się miękkie i ciągnące. Przepis na małą blachę 24x20 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Pani Walewska / Pychotka (bez pieczenia)

Jedną szklankę mleka gotujemy z cukrami. Drugą miksujemy z żółtkami i mąką tak jak na budyń, a następnie dodajemy do gotującego się mleka. Budyń powinien być dość gęsty. Odstawiamy i wierzch przykrywamy folią aluminiową.
Miękkie masło ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń ciągle miksując aż otrzymamy masę o jednolitej konsystencji. 3 łyżki masy odkładamy do miseczki.
Dno blaszki wykładamy herbatnikami jeden obok drugiego. Następnie ciastka smarujemy cienko dżemem porzeczkowym. Masę dzielimy na 2 części. Pierwszą część wykładamy równo na herbatniki z dżemem. Kolejno układamy drugą warstwę herbatników, ponownie smarujemy je dżemem i znów równo smarujemy masą. Na masę kładziemy ostatnią warstwą ciastek którą smarujemy odłożoną do miseczki masą.

Formę z ciastem wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Kolejnego dnia płatki migdałów wsypujemy na suchą patelnię i podgrzewamy na złoty kolor. Migdały studzimy i dodajemy do nich kruszone bezy. Mieszanką posypujemy wierzch ciasta.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bertpvd 16.06.2017 10:51
przepyszne ciasto
Stenka 01.01.2017 13:05
smaczne ciasto
Margo1 20.10.2015 10:18
wyszła bardzo ciekawie
Kolorowa 19.10.2015 22:19
Smacznie ;)
kloruś 19.10.2015 20:50
chętnie bym skosztowała!
halina17 19.10.2015 20:10
Smaczne ciasto.
Janina 19.10.2015 19:03
Pyszności;)
Madzai 19.10.2015 18:39
Ale pyszne
paulina2157 19.10.2015 17:26
bardzo podoba mi się taka wersja tego ciasta
IKrakowianka 19.10.2015 17:24
pyszne ciasto
Agnieszka-87-25 19.10.2015 15:37
apetycznie wygląda
ania2610 19.10.2015 14:55
uwielbiam to ciasto, ale z herbatnikami jeszcze nie jadłam
irenka 19.10.2015 14:32
musi być pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak