Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pani Walewska (Pychotka)

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kruche ciasto
mąki pszennej 500 g
proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki
masła lub margaryny 200 g
żółtek 6
białek 6
drobnego cukru lub cukru pudru 1,5 szklanki
mąki ziemniaczanej 1 łyżka
ponadto :
platkow migdałowych 120 g
masa kremowa
mleko 2 szklanki
mąki pszennej 3 łyżki
mąki ziemniaczanej 2 łyżki
żółtko jajek 2
cukru 3 łyżki
cukier waniliowy 16 g
masła 200 g
dżem z czarnej porzeczki 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Pani Walewska (Pychotka)

kruche ciasto:
Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.

Beza:
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.

Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.

Masa kremowa:
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.

Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.

Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.

Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 11.06.2016 23:48
jak w tytule:)-pychotka
Ela15 26.02.2016 08:21
fajny przepis
Jagódka77 19.05.2014 12:11
fajne cisto
Alex_M 26.01.2014 16:57
uwielbiam wszystkie odmiany tego ciacha :)
Katarzyna34 21.10.2013 18:20
prawdziwa pychotka
izapozdro 21.10.2013 12:01
zdjęcia zachęcają do wypróbowania :) mniam
Stenka 20.10.2013 19:28
Pyszne ciasto
Cranberry 20.10.2013 19:13
Moje ulubione :)
Monia 20.10.2013 17:26
Już czuję ten smak :D
Smaczna_B 20.10.2013 16:36
podobne wczoraj upiekłam , to też jest smakowite
Renata9 20.10.2013 16:17
pyszne ciacho, aż ślinka leci
bietka 20.10.2013 16:08
uwielbiam to ciasto, u nas w domu często je piekę, bo jest naprawdę pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak