Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Pani Walewska

Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna
2 szkl
margaryna
20 dag
cukier
1/2 szkl
żółtko jajek
4 szt
proszek do pieczenia
1 łyżeczka

Piana

białko
4 szt
cukier
1 szkl
powidła śliwkowe
1 mały słoik
orzechy włoskie
20 dag

Masa budyniowa

mleko
0,5 l
cukier
3/4 szkl
cukier waniliowy
16 g
Sklep Prymat
mąka pszenna
2 łyżki
budyń śmietankowy
1 torebka
żółtko jajek
2 szt
masło
250 g

Porada

Ubitą pianę z białek wykładamy na drugą blaszkę pod sam koniec pieczenia pierwszej , w przeciwnym razie piana może opaść na drugiej blaszce czekając na pieczenie.

Przepis i sposób przygotowania na: Pani Walewska

Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, cukier, margarynę i proszek do pieczenia. Zagniatamy elastyczne ciasto, owijamy folią i wkładamy na 15 minut do zamrażalnika.Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy do dwóch blaszek o wymiarach 40x26. 2. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Na 1 blaszkę z ciastem wykładamy połowę powideł śliwkowych, na to wykładamy połowę piany z białek i posypujemy połową orzechów włoskich. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180C. Pod sam koniec pieczenia 1 blaszki pozostałe składniki wykładamy w ten sam sposób na 2 drugą blaszkę i pieczemy. Studzimy 3.Masa budyniowa:1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy dodajemy mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka. Na wrzące mleko wlewamy masę żółtkową i gotujemy budyń i odstawiamy do ostygnięcia. Zimny budyń ucieramy z kostką masła. Placki przekładamy kremem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak