Pani Walewska

Pani Walewska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    2 szkl
  • margaryna

    20 dag
  • cukier

    1/2 szkl
  • żółtko jajek

    4 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Piana

  • białko

    4 szt
  • cukier

    1 szkl
  • powidła śliwkowe

    1 mały słoik
  • orzechy włoskie

    20 dag

Masa budyniowa

  • mleko

    0,5 l
  • cukier

    3/4 szkl
  • cukier waniliowy

    16 g
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • budyń śmietankowy

    1 torebka
  • żółtko jajek

    2 szt
  • masło

    250 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Pani Walewska

Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, cukier, margarynę i proszek do pieczenia. Zagniatamy elastyczne ciasto, owijamy folią i wkładamy na 15 minut do zamrażalnika.Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy do dwóch blaszek o wymiarach 40x26. 2. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Na 1 blaszkę z ciastem wykładamy połowę powideł śliwkowych, na to wykładamy połowę piany z białek i posypujemy połową orzechów włoskich. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180C. Pod sam koniec pieczenia 1 blaszki pozostałe składniki wykładamy w ten sam sposób na 2 drugą blaszkę i pieczemy. Studzimy 3.Masa budyniowa:1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy dodajemy mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka. Na wrzące mleko wlewamy masę żółtkową i gotujemy budyń i odstawiamy do ostygnięcia. Zimny budyń ucieramy z kostką masła. Placki przekładamy kremem.
JulkaTomeczek
Ubitą pianę z białek wykładamy na drugą blaszkę pod sam koniec pieczenia pierwszej , w przeciwnym razie piana może opaść na drugiej blaszce czekając na pieczenie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat