Pani Walewska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    2 szkl
  • margaryna

    20 dag
  • cukier

    1/2 szkl
  • żółtko jajek

    4 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Piana

  • białko

    4 szt
  • cukier

    1 szkl
  • powidła śliwkowe

    1 mały słoik
  • orzechy włoskie

    20 dag

Masa budyniowa

  • mleko

    0,5 l
  • cukier

    3/4 szkl
  • cukier waniliowy

    16 g
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • budyń śmietankowy

    1 torebka
  • żółtko jajek

    2 szt
  • masło

    250 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, cukier, margarynę i proszek do pieczenia. Zagniatamy elastyczne ciasto, owijamy folią i wkładamy na 15 minut do zamrażalnika.Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy do dwóch blaszek o wymiarach 40x26. 2. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Na 1 blaszkę z ciastem wykładamy połowę powideł śliwkowych, na to wykładamy połowę piany z białek i posypujemy połową orzechów włoskich. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180C. Pod sam koniec pieczenia 1 blaszki pozostałe składniki wykładamy w ten sam sposób na 2 drugą blaszkę i pieczemy. Studzimy 3.Masa budyniowa:1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy dodajemy mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka. Na wrzące mleko wlewamy masę żółtkową i gotujemy budyń i odstawiamy do ostygnięcia. Zimny budyń ucieramy z kostką masła. Placki przekładamy kremem.
JulkaTomeczek
Ubitą pianę z białek wykładamy na drugą blaszkę pod sam koniec pieczenia pierwszej , w przeciwnym razie piana może opaść na drugiej blaszce czekając na pieczenie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat