Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pani Walewska

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2,5 szklanki
margaryna 200 gram
cukier puder 1 szklanka
żółtko jajek 4 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Krem

masło lub margaryna 200 gram
budyń śmietankowy 1,5 paczki
mleko 0,5 litra
cukier waniliowy 1 paczka
cukier puder 1 szklanka

Dodatkowo

powidła śliwkowe 1 słoik
białko 4 szt
orzechy włoskie 20 dag

Porada

Zamiast orzechów można dać prażone migdały,

Przepis i sposób przygotowania na: Pani Walewska

Z podanych składników na ciasto zagnieść na gładkie ciasto, podzielić na dwie równe części. Rozwałkować każdą część osobno, na blachę,posmarować połową powideł, orzechy włoskie pokroić, połowę wyłożyć na ciasto, ubić białka wyłożyć. Piec około 30 min w 180 stopniach, z drugą częścią postąpić tak samo.

Zagotować mleko z cukrem waniliowym, odlać 1/2 szklanki rozmieszać budyń -ugotować i odstawić do przestudzenia. Miękki masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, stopniowo dodając zimny budyń.

Układać w następujący sposób: ciasto,krem budyniowy, ciasto. Wierz polać roztopioną czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paulette17 06.05.2015 08:34
Ja jeszcze nie robiłam, bardzo chciałabym zrobić, ale coś nie mogę się zebrać :))
irenka 05.05.2015 23:25
przepyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak