Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pani Walewska

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka
cukier 1/2 szklanka
cukier waniliowy 1
masło lub margaryna 1
żółtko jajek 4
dżem porzeczkowy 280 g

Beza

białko 6
cukier puder 1,5 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżka
płatki migdałowe

Krem

mleko 3,2% 3 szklanka
mąka pszenna 4 łyżka
mąka ziemniaczana 2 łyżka
żółtko jajek 2
cukier 1/2 szklanka
cukier waniliowy 1
masło 1

Przepis i sposób przygotowania na: Pani Walewska

Kroki postępowania

1
Przygotowanie bazy do kremu: Szklankę mleka na krem dokładnie wymieszać z mąką pszenną, ziemniaczaną, cukrem i żółtkami.
Krok 1 - Pani Walewska foto
2
Resztę mleka zagotować, wlać mleko z mąką i cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Wystudzić.
Krok 2 - Pani Walewska foto
3
Przygotowanie ciasta: Do mąki wsypać proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. Dodać masło, drobno posiekać.
Krok 3 - Pani Walewska foto
4
Następnie dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Schłodzić.
Krok 4 - Pani Walewska foto
5
W tym czasie ubić na sztywno pianę z białek z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Krok 5 - Pani Walewska foto
6
Każdy kawałek ciasta rozwałkować na wielkość formy.
Krok 6 - Pani Walewska foto
7
Posmarować dżemem (porzeczkowym lub wiśniowym).
Krok 7 - Pani Walewska foto
8
Na to wyłożyć pianę, posypać orzechami lub migdałami. Piec w 160° stopniach przez ok. 50 minut. Wystudzić.
Krok 8 - Pani Walewska foto
9
Przygotowanie kremu: Masło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać wystudzoną masę budyniową. Miksować tak długo, aż powstanie gładki, puszysty krem.
Kruche placki z dżemem i bezą przełożyć kremem. Włożyć do lodówki. Najlepiej podawać następnego dnia.
Przepis znajduje się na moim blogu Kuchenne rozterki początkującej blogerki http://gorzko-gorzki.blogspot.com/
Krok 9 - Pani Walewska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 15.07.2014 21:27
pyszne ciacho
Janina 13.07.2014 15:02
Świetne to ciasto;)
Smaczna_B 13.07.2014 14:55
Uwielbiam to ciasto!
Ola1young 13.07.2014 14:48
ja tez uwielbiam to ciasto :)
bietka 13.07.2014 13:39
bardzo lubię to ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak