Pani Walewska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 kg
  • cukier puder

    1/2 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 1/2 łyżeczka
  • margaryna

    1 kostka
  • żółtko jajek

    6 sztuk
  • Krem:

  • mleko

    1/2 l
  • mąka

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • masło

    1 kostka
  • białko

    6 sztuk
  • cukier puder

    1 1/2 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • do przełożenia:

  • dżem z czarnej porzeczki

    1 słoik
  • migdały płatki

    15 dag
  • aromat migdałowy

    kilka kropel
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pani Walewska foto
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy. Wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy 1/2 częścią dżemu z czarnej porzeczki.
Krok 2 - Pani Walewska foto
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Połowę masy bezowej wykładamy na warstwę dżemu.
Krok 3 - Pani Walewska foto
Pianę bezową posypujemy połową płatków migdałowych. Pieczemy około 40 minut w 170 stopniach.
W taki sam sposób przygotowujemy 2 placki.
Krok 4 - Pani Walewska foto
Krem: jedną szklankę mleka gotujemy z cukrem. Drugą szklankę mleka miksujemy z żółtkami oraz mąką. Wlewamy do gotującego mleka i mieszamy aż budyń zgęstnie.
Studzimy.
Masło ucieramy, stopniowo dodając zimny budyń oraz aromat migdałowy.
Krok 5 - Pani Walewska foto
Ciasta przekładamy kremem. Schładzamy całą noc w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 24.04.2014 07:54
kusząca propozycja
kaprysiek 04.03.2014 13:14
Pysznie wygląda, ten dżem z czarnej porzeczki połączony z migdałami, rewelacja.
foczka-ks 06.01.2014 00:21
fajny przepis
goofy9 03.01.2014 17:52
w brew pozorom nie jest pracochłonne
Magula 01.01.2014 20:26
super ciasto ale pracochłonne
Gabi44 01.01.2014 19:57
Pyszne ciasto.
norweska20 01.01.2014 18:37
piękny wypiek
Katarzyna/kate1980 01.01.2014 18:19
fajnie sie prezentuje
Rycerz 01.01.2014 17:50
ciekawy przepis.
EwelinkA_93 01.01.2014 17:15
pyszności :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat