Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pani Walewska

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
cukier puder 1/2 szklanka
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczka
margaryna 1 kostka
żółtko jajek 6 sztuk
Krem:
mleko 1/2 l
mąka 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 3 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
masło 1 kostka
białko 6 sztuk
cukier puder 1 1/2 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
do przełożenia:
dżem z czarnej porzeczki 1 słoik
migdały płatki 15 dag
aromat migdałowy kilka kropel

Przepis i sposób przygotowania na: Pani Walewska

Kroki postępowania

1
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy. Wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy 1/2 częścią dżemu z czarnej porzeczki.
Krok 1 - Pani Walewska foto
2
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Połowę masy bezowej wykładamy na warstwę dżemu.
Krok 2 - Pani Walewska foto
3
Pianę bezową posypujemy połową płatków migdałowych. Pieczemy około 40 minut w 170 stopniach.
W taki sam sposób przygotowujemy 2 placki.
Krok 3 - Pani Walewska foto
4
Krem: jedną szklankę mleka gotujemy z cukrem. Drugą szklankę mleka miksujemy z żółtkami oraz mąką. Wlewamy do gotującego mleka i mieszamy aż budyń zgęstnie.
Studzimy.
Masło ucieramy, stopniowo dodając zimny budyń oraz aromat migdałowy.
Krok 4 - Pani Walewska foto
5
Ciasta przekładamy kremem. Schładzamy całą noc w lodówce.
Krok 5 - Pani Walewska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 24.04.2014 07:54
kusząca propozycja
kaprysiek 04.03.2014 13:14
Pysznie wygląda, ten dżem z czarnej porzeczki połączony z migdałami, rewelacja.
foczka-ks 06.01.2014 00:21
fajny przepis
goofy9 03.01.2014 17:52
w brew pozorom nie jest pracochłonne
Magula 01.01.2014 20:26
super ciasto ale pracochłonne
Gabi44 01.01.2014 19:57
Pyszne ciasto.
norweska20 01.01.2014 18:37
piękny wypiek
Katarzyna/kate1980 01.01.2014 18:19
fajnie sie prezentuje
Rycerz
Rycerz 01.01.2014 17:50
ciekawy przepis.
EwelinkA_93 01.01.2014 17:15
pyszności :-)
Monika10 01.01.2014 17:14
ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak