Przepis i sposób przygotowania na: Pani Walewska
Mąkę pszenną 3 szklanki z zimnym masłem siekamy na stolnicy, dodajemy cukier puder, 5 żółtek oraz proszek do pieczenia i zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na dwóch takich samych foremkach.
II - beza
Ubijamy 8 białek na sztywno , a następnie ubijając dodajemy po łyżce cukru pudru,na zakończenie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
Placki smarujemy dżemem, rozsypujemy rodzynki i nakładamy bezę. Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 170 stopni.
III - krem
Mąkę pszenną i ziemniaczaną miksujemy z żółtkami oraz jedną szklaną mleka. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do mleka wlewamy przygotowana mieszankę i mieszając gotujemy budyń. Masło ucieramy, dodając stopniowo wystudzony budyń.
Na jeden z placków wykładamy masę i przykrywamy drugim.