Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pani Walewska

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
margaryna 1,5 kostki
rodzynki 100 g
dżem z czarnej porzeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier puder 1/2 szklanki
żółtko jajek 5
białko 8
cukier puder 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
mleko 2 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczna 2 łyżki
żółtko jajek 2
masło 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pani Walewska

I - ciasto kruche
Mąkę pszenną 3 szklanki z zimnym masłem siekamy na stolnicy, dodajemy cukier puder, 5 żółtek oraz proszek do pieczenia i zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na dwóch takich samych foremkach.

II - beza


Ubijamy 8 białek na sztywno , a następnie ubijając dodajemy po łyżce cukru pudru,na zakończenie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.

Placki smarujemy dżemem, rozsypujemy rodzynki i nakładamy bezę. Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 170 stopni.

III - krem


Mąkę pszenną i ziemniaczaną miksujemy z żółtkami oraz jedną szklaną mleka. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do mleka wlewamy przygotowana mieszankę i mieszając gotujemy budyń. Masło ucieramy, dodając stopniowo wystudzony budyń.

Na jeden z placków wykładamy masę i przykrywamy drugim.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna152 11.07.2013 15:19
jedno z moich ulubionych ciast
SylwiaMagdaSabin 09.02.2013 13:03
polecam serdecznie
Kulinarna Ja 31.01.2013 10:38
piękna jest!
Lemon 31.01.2013 09:12
pyszności
IwonaDD 31.01.2013 08:42
wygląda obłędnie ..mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak