Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pancetta (surowy suszony boczek)

5.0
(35)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek 1,5 kg
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3 łyżki
sól 1/3 szklanki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
Owoc jałowca cały Prymat 1 łyżka
cukier brązowy 3 łyżki
czosnek 3 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt.
tymianek 2 łyżeczki
rozmaryn świeży 1 łyżeczka

Porada

Pancetta to rodzaj surowego suszonego zwijanego boczku, przepis pochodzi z Włoch. Pancetta dojrzewa w soli i przyprawach, a potem jest suszona zawinięta w gazę lub siatkę masarską. Pancetty się nie wędzi stąd ma bardzo delikatny smak.

Przepis i sposób przygotowania na: Pancetta (surowy suszony boczek)

Odciąć z boczku skórę, wyrównać krawędzie tak aby był płat o kształcie prostokąta. Pokruszyć przyprawy w ziarnach w moździerzu. Przyprawy wymieszać z solą , solą peklową, brązowym cukrem z przyprawami, posiekanym rozmarynem, tymiankiem i natrzeć tym wszystkim boczek. Boczek włożyć do dużego worka foliowego strunowego, ułozyć płasko, delikatnie wycisnąć z niego powietrze, zamknąć woreczek. Worek z boczkiem przełożyć do blaszki , obciążyć np. 2 kartonami soku lub mleka. Wstawić na 7 dni do lodówki, codziennie przewracać boczek na drugą stronę, a czwartego dnia odlać powstały płyn i ponownie wstawić do lodówki.
Po 7 dniach wyjąć boczek z lodówki , spłukać go pod bieżącą zimną wodą, wytrzeć dokładnie ręcznikiem papierowym. Jeśli na boczku pozostanie troszkę pokruszonych ziaren to może tak zostać.
Ułożyć boczek mięsną stroną do góry i posypać pozostałą 1 łyżką czarnego pieprzu, wetrzeć w mięso. Boczek bardzo ciasno zrolować mięsną stroną do środka , ma być ciasno zwinięty tak aby w środku nie było powietrza. Następnie włożyć boczek do siatki wędliniarskiej. Powiesić w miarę chłodnym, przewiewnym pomieszczeniu o temp. ok. 17-18 °C.
Suszyć pancettę przez dwa tygodnie, Jeżeli boczek wydziela słodko-pikantny zapach to znaczy, że pancetta jest już gotowa, może wisieć dłużej, oryginalna włoska pancetta suszy się kilka miesięcy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 17.09.2014 19:47
ciekawy przepis
Lidzia 14.09.2014 06:37
Coś dla mnie. Dodaję do księgi przepisów.
kuklik 13.09.2014 21:40
wspaniały kawał mięska
Renata22 13.09.2014 21:35
Rewelacja! ;)
gibli 13.09.2014 21:34
muszę kiedyś sama zrobić taki boczuś :))
Jadwiga/Jaga85 13.09.2014 18:22
Zjadło by się!
eMMe 13.09.2014 16:43
Musi być pyszny!
kasienka23 13.09.2014 16:21
wygląda wspaniale!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak