Przepis i sposób przygotowania na: Pancakes z jabłkami
Mąkę mieszamy z cukrem, sodą oraz proszkiem do pieczenia.
2.
Maślankę wlewamy do miski dodajemy jajko i dwie łyżki schłodzonego roztopionego masła dokładnie mieszamy metalową rózgą
3.
Do miski z maślanką,masłem i jajkiem dodajemy suche składniki i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
4.
Laskę wanilii natnij wzdłuż i za pomocą noża wyjmij ziarenka. Dodaj do ciasta i wymieszaj. Schowaj do lodówki na 45 min
5.
Jabłka obierz, przekrój na 4 części. Usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Dodaj do ciasta i wymieszaj
6.
Za pomocą łyżki nakładamy placuszki na patelnie z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy z obydwóch stron na złoty kolor. Podajemy ciepłe polane syropem klonowym