Przepis i sposób przygotowania na: Pancakes
2. Następnie dodać roztrzepane z miodem jajka i maślankę, wymieszać wszystko do połączenia się składników.
3. Pod koniec dodać roztopione, wystudzone masło i dokładnie połączyć z powstałą masą.
4. Naczynie z rozrobionym ciastem naleśnikowym przykryć ściereczką i odstawić na co najmniej 2 godziny, aby ciasto zaczęło pracować. Ciasto powiększa o około 1/3 swoją objętość, więc w naczyniu powinno być na to miejsce.
5. Pancaks smażyć na średnio rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Patelnię tylko przed pierwszym naleśnikiem delikatnie posmarować tłuszczem.
6. Najlepiej ciasto naleśnikowe na patelnię nalewać niezbyt dużą chochlą, wtedy placuszki będą równej wielkości.
7. Pancakes obracać na drugą stronę wtedy, gdy jego powierzchnia będzie pokryta małymi kraterami. Kontrolować stan wysmażenia, aby nie przypalić.
8. Podawać z ulubionymi dodatkami np. miodem, syropem klonowym, bitą śmietaną i oczywiście świeżymi owocami lub konfiturą.