Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panang curry z kurczakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 1 pierś
mleko kokosowe 250 ml
fasolka szparagowa 100 g
czosnek 4 ząbki
pasta 2 łyżki
orzeszki ziemne 1/4 szkl
papryczka chili 1 szt
sos rybny 1 łyżeczka
cukier trzcinowy 1 łyżeczka
trawa cytrynowa 1 łyżeczka
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Panang curry z kurczakiem

Przygotowanie:
W wysokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy ząbki czosnku i fasolkę, przyrumieniamy je i wyjmujemy. Na tym samym oleju smażymy małymi partiami pokrojonego w plastry kurczaka. Rumienimy go lekko i wyjmujemy z patelni. Wrzucamy na nią pastę curry, dodajemy mleko kokosowe, sos rybny, cukier i posiekane liście limonki lub trawę cytrynową. Gotujemy 15 minut, aż sos się zredukuje do 2/3. Dodajemy do sosu kurczaka, fasolkę i uprażone orzeszki i dusimy je około 5 minut. Wykładamy do miseczek, posypujemy posiekaną w paseczki papryczką chili i listkami limonki. na wierzch kładziemy zrumieniony czosnek.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak