Pampuszki czosnkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    2 szklanka
  • drożdże świeże

    8 dag
  • woda letnia

    1 szklanka
  • masło

    50 gram
  • czosnek ząbki

    1 ząbek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Drożdże wsypać do miski, dodać cukier i zalać szklanką ciepłej wody. Dodać roztopione masło i przesiać mąkę, potem rekami wyrobić ciasto. Przykryć miskę ściereczką i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Potem posypać stolnicę mąką i wyrabiać z ciasta kulki o średnicy około 4 centymetrów. Wykładamy blachę do pieczenia jak do ciasta papierem do wypieków i układamy na nim nasze kuleczki drożdżowe. Przykrywamy pampuchy ściereczką na jakieś 20 minut, aby jeszcze trochę podrosły. Następnie wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30 minut. W tym czasie robimy zalewę do pampuchów.
Zalewa czosnkowa:
Wymieszać w miseczce roztopione masło z pokrojoną pietruszką, wycisnąć przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyjąć pampuchy z piecyka, pooddzielać od siebie – bo podczas pieczenia się zlepią. Podlewać pampuchy zalewą czosnkową i podawać na ciepło lub na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (85)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
magdziorka6 25.03.2013 17:30
świetna przekąska
ewaa 12.07.2012 13:21
smaczne
Andysz 05.05.2012 15:55
uwielbiam takie rzeczy;) mniamm;))
ajres 17.01.2012 21:49
zjadlabym teraz takie
karolcia_zip 16.09.2011 10:23
Superowa przekąska! Muszę wypróbować!
pigila 10.09.2011 08:49
super
agata_aga 29.08.2011 13:13
hmmm... mniami :)
byMJ 22.08.2011 14:31
smaczne
jolajka 04.08.2011 17:51
rewelacja, wspaniały smaczek
jolajka 04.08.2011 17:51
rewelacja, wspaniały smaczek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat