Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pampuchy ze śliwkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
drożdże 9 dag
sól
cukier 3 łyżki
mleko 1,5 szklanki
mąka 65 dag
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
Farsz:
śliwki 30 dag
cukier 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pampuchy ze śliwkami

Do garnka wlać mleko. Zagotować, odstawić by zrobiło się letnie. Dodać cukier i pokruszone drożdże. Do miski (osobnej) wsypać mąkę. Dodać sól. Wbić jajko i żółtko. Wlać rozczyn z drożdży oraz roztopioną, ciepłą margarynę. Wyrobić. Przykryć ściereczką. Czekać aż wyrośnie. Międzyczasie śliwki włożyć do miski, zmiksować przez chwilę blenderem, dodać cukier i podsmażyć na ogniu. Zdjąć z ognia. Urywać po trochu ciasta, rozplaszczyć na ręce, dać farszu śliwkowego i zarobić w kulkę. Wkładać do parowaru. Po ok. 15 minutach wyjąć, polać np. roztopioną czekolada lub margaryna, posypać łyżką cukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 09.01.2014 12:05
z chęcią bym się na nie skusiła
plocia 16.10.2013 20:34
Moja teściowa robi "gołe" pampuchy i moczy je się w sosie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak