Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pampuchy, parowańce, parowce, kluski na parze, pyzy drożdżowe z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna 500 g
drożdże 40 g
mleko 250 ml
cukier 2 łyżki
jajko 2 łyżki
masło 3 łyżki
sól szczypta

Dodatkowo

biała czekolada 100 g
wiórki kokosowe do oprószenia
olej rzepakowy 1 łyżka

Porada

Do środka parowców możemy dodać opcjonalnie kawałek jabłka lub łyżkę sera białego roztartego z cukrem i skleić.

Przepis i sposób przygotowania na: Pampuchy, parowańce, parowce, kluski na parze, pyzy drożdżowe z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi

Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier i dodajemy drożdże. Odstawiamy na 10-15 minut. Masło roztapiamy. Jajka i sól mieszamy w większym naczyniu. Dodajemy mąkę, roztopione ale nie gorące masło oraz zaczyn. Ciasto wyrabiamy aż będzie miało jednolitą konsystencję. Naczynie z ciastem przykrywamy lnianą ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie (około 1 h).

Gdy ciasto odpowiednio wyrosło przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką i delikatnie rozwałkujemy na gruby placek. Za pomocą szklanki wycinamy koła. Układamy na deseczce lub blacie żeby jeszcze podrosły.

Pączki przekładamy do parowaru i parujemy około 8-10 minut lub jeśli nie macie parowaru w garnku gotujemy wodę, przykrywamy ją jakąś materiałową szmatką. Gdy woda już będzie wrzała kładziemy pampuchy i przykrywamy talerzem. Po uparowaniu odstawiamy je na bok. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 1 łyżką oleju. Wierzch parowców smarujemy białą czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 20.10.2015 15:39
parowce jadłam w tym roku pierwszy raz z jagodami, były pyszne, Twoja wersja z czekoladą i kokosem jest bardzo kusząca
aginaa 20.10.2015 15:38
musza byc smaczne
Łukasz15 20.10.2015 14:44
Bardzo je lubię
wwwiolka 20.10.2015 14:04
Bardzo fajny przepis.
Konczi 20.10.2015 13:45
kolejny świetny przepis :)
Stenka 20.10.2015 12:56
Nic dodać nic ująć
Aleksandra/Olcia 20.10.2015 12:50
ale połączenie smaków,super !
molanka 20.10.2015 12:46
ciekawa wersja klusek na parze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak