Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pampuchy na parze z dżemem wiśniowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożdże 50 gr
cukier 50 gr
mleko 1 szklanki
masło roztopione 5 łyżek
szczypta soli
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
marmolada wiśniowa 150 g
Mleczko skondensowane słodzone

Przepis i sposób przygotowania na: Pampuchy na parze z dżemem wiśniowym

Mąkę przesiewamy.Z drożdży mleka i cukru robimy rozczyn i pozostawiamy na 20 minut.Jajka i żółtka roztrzepać i dodać masło dodać do mąki wraz z drożdżami.Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto,jeśli trzeba podsypujemy więcej mąką.Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Ciasto rozwałkować na blacie podsypując mąką powycinać szklanką krążki,na każdy krążek nałożyć łyżeczkę marmolady i złożyć jak pierogi.
Gotować na parze około 20 minut.
Pampuchy polewamy trochę mleczkiem skondensowanym i posypujemy orzechami.
Ja zawsze robię z potrójnej porcji,kiedy pampuchy wystygną mrożę je i kiedy mamy na nie chęć wkładam do woreczka foliowego szczelnie zakrywam i wstawiam do mikrofali na 3 minuty.Polecam na deser lub obiad można polać sosem truskawkowym lub innym ulubionym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 09.06.2013 18:28
fantastyczne kluchy
mela25 02.02.2013 18:01
smakowite !
Renataj 26.11.2012 22:00
Pampuchy na słodko - lubię takie.
owca441 26.11.2012 19:43
ciekawe z tym dzemem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak