Pampuchy na parze z dżemem wiśniowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 kg
  • drożdże

    50 gr
  • cukier

    50 gr
  • mleko

    1 szklanki
  • masło roztopione

    5 łyżek
  • szczypta soli

  • jajko

    2 sztuki
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • marmolada wiśniowa

    150 g
  • Mleczko skondensowane słodzone

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy.Z drożdży mleka i cukru robimy rozczyn i pozostawiamy na 20 minut.Jajka i żółtka roztrzepać i dodać masło dodać do mąki wraz z drożdżami.Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto,jeśli trzeba podsypujemy więcej mąką.Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Ciasto rozwałkować na blacie podsypując mąką powycinać szklanką krążki,na każdy krążek nałożyć łyżeczkę marmolady i złożyć jak pierogi.
Gotować na parze około 20 minut.
Pampuchy polewamy trochę mleczkiem skondensowanym i posypujemy orzechami.
Ja zawsze robię z potrójnej porcji,kiedy pampuchy wystygną mrożę je i kiedy mamy na nie chęć wkładam do woreczka foliowego szczelnie zakrywam i wstawiam do mikrofali na 3 minuty.Polecam na deser lub obiad można polać sosem truskawkowym lub innym ulubionym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 09.06.2013 18:28
fantastyczne kluchy
mela25 02.02.2013 18:01
smakowite !
Renataj 26.11.2012 22:00
Pampuchy na słodko - lubię takie.
owca441 26.11.2012 19:43
ciekawe z tym dzemem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat