Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pampuchy drożdżowe z nadzieniem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3 szkalnki
drożdże 3 dkg
cukier 3 łyżki
oliwa 3 łyżki
cukier puder
olej do smażenia
masa makowa
sól szczypta
woda 1,5 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pampuchy drożdżowe z nadzieniem

Do blaszanej miski przesiać mąkę oraz sól. Następnie do drugiej miseczki pokruszyć drożdże, wlać ciepłą wodę, dodać cukier, wymieszać – tak przygotowany roztwór wlać do mąki. Dodać oliwę i wymieszać dokładnie na gładką masę. Masę na pampuchy oprószyć mąką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, miskę przykryć ściereczką. Następnie stolnicę posypać mąką – z wyrośniętego ciasta formować kulki i układać na stolnicy w odstępach (będą dalej rosły). Do każdej kulki wkładamy łyżkę powideł lub masy makowej. Smażyć w głębokim tłuszczu, smażyć z każdej strony około 5 minut. Pampuchy można osuszyć ręcznikiem papierowym – układać na talerzu, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Ciepłe najsmaczniejsze :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 08.03.2013 06:53
ale pyszności
miszelka 25.11.2012 16:53
ciekawe
ewaa 24.11.2011 20:16
apetyczne
Justyna Jussstiii 10.08.2011 10:13
super
polly66 07.04.2011 13:16
oj kiedy ja takie jadłam..chyba wieku temu a szkoda:(
Koper 30.01.2011 09:55
fajne
Jolanta40 10.01.2011 10:35
ale świetne :)
Kate131 01.01.2011 20:29
pycha
peggysue 29.12.2010 11:30
ale apetyczne - zupelnie jak paczuszki ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak