Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pampuchy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
mleko ok2 szkl
cukier 6 łyżek
jajko 2 szt
cukier waniliowy 1 op
masło 2-3 łyżki
drożdże 10 dag
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pampuchy

Odlać część mleka i wsypać łyżkę mąki, łyżkę cukru. Dodać rozkruszone drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka, sól i rozczyn. Wyrobić ciasto, dodać resztę letniego mleka z cukrem. Pod koniec dodać rozpuszczone i wystudzone masło. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto powiększy swoją objętość wyłożyć na stolnicę. Wycinać szklanką ciasto. Układać na obwiązanym gazą garnku i przykryć miską. Parować ok 5-7 minut. Można też pampuchy parować w parowarze albo specjalnym garnku z wkładką.Z tej porcji wychodzi całkiem sporo.Można podawać na słodko a można też ze sosem mięsnym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 25.02.2015 13:37
warto zrobić
Megg 01.05.2013 18:05
super wyrośnięte :)
antka91 01.05.2013 15:55
super wyrosły:)
reniatka 01.05.2013 15:20
superowe pampuchy
IwonaDD 01.05.2013 14:51
pięknie ci wyrosły

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak