Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pampuchy

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 50 gram
mleko ciepłe 125 mililitrów
cukier 1 łyżeczka
mąka pszenna 500 gram
jajko 2 sztuki
sól szczypta
roztopione masło 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pampuchy

Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem, dodać 1 łyżkę mąki (z tych 500g), zalać 4 łyżkami mleka (ze 125ml) i wymieszać, po czym dolać resztę mleka i odstawić na 15 minut, aż rozczyn zacznie pracować i rosnąć.

W misce zrobić dołek, wlać rozczyn, wbić jajka, dodać ostudzone, ale wciąż płynne masło i sól i wyrobić gładkie ciasto - wychodzi trochę twarde, więc ja je zagniatałam w robocie, ale potem, jak urośnie, to jest mięciutkie. Odstawić ciasto pod przykryciem w misce, aż podwoi objętość.

Po tym czasie odrywać kawałki ciasta i formować kulki lub rozwałkować ciasto na grubość 1,5-2 centymetrów i wykrawać kółka foremką, a następnie sklejać kółka w saszetki i układać takie kule zlepieniem do dołu na tacy oprószonej mąką, odstawić na jakieś 20-30 minut do wyrośnięcia.

Duży, szeroki garnake do połowy napełnić wodą i obwiązać gazą (obwiązałam i i tak mi trochę opadła), postawić na kuchni i zagotować wodę. Kłaść po 4 kluski na gazie, przykryć wysoką pokrywką lub szklaną miską i "parować" 10 minut.

Gotowe kluski przekładać na talerze i podawać z ulubionymi składnikami - u mnie tym razem sos gulaszowy, zasmażana kapusta i kwaśna śmietana.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak