Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki z rozmarynem

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 50 dag
cukier 1 szczypta
woda ciepła 300 ml
drożdże 2 dag
smalec 1 łyżka
rozmaryn świeży 2 gałązki
oliwa do smarowania
sól do smaku

Porada

Długość paluszków zależeć będzie od nas. Krótkie mają to do siebie, że łatwo się z nimi obchodzić. Świetnie sprawdzają się na pikniku - wystarczy je zapakować do papierowej torby - jako dodatek do pasztetu czy sałatki. Zamiast tradycyjnego pieczywa.

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki z rozmarynem

Kroki postępowania

1
Rozmaryn umyć, dobrze osuszyć i drobno posiekać. Odłożyć na bok.
Krok 1 - Paluszki z rozmarynem foto
2
Rozpuścić drożdże w 250 ml ciepłej wody razem z cukrem.
Krok 2 - Paluszki z rozmarynem foto
3
Przesiać mąkę do miski lub miski robota z plastikowymi nożami, zrobić dołek i wlać do niego zaczyn. Wymieszać delikatnie z odrobiną mąki i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać smalec i 2 szczypty soli. Zagnieść całość - ręcznie wyjmując zagniecione ciasto z miski i wyrabiając przez 10 minut, lub w robocie - dodając w razie potrzeby resztę ciepłej wody, aż do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta.
Krok 3 - Paluszki z rozmarynem foto
4
Dodać pod koniec wyrabiania rozmaryn - robiąc w mikserze należy wyjąć ciasto z miski. Dokładnie zagnieść aby równo się rozłożył.
Krok 4 - Paluszki z rozmarynem foto
5
Uformować ciasto w kulę, posmarować ciasto odrobiną oliwy, wsadzić do miski, dokładnie obtoczyć, przykryć i odstawić na 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Krok 5 - Paluszki z rozmarynem foto
6
Wyjąć ciasto na blat, pokroić na 4 części i z każdej uformować wałeczki średnicy 1,5 cm.
Krok 6 - Paluszki z rozmarynem foto
7
Pokroić na długość 5-6 cm.
Krok 7 - Paluszki z rozmarynem foto
8
Przenieść na natłuszczoną blachę...
Krok 8 - Paluszki z rozmarynem foto
9
...posmarować oliwą i delikatnie posypać solą.
Krok 9 - Paluszki z rozmarynem foto
10
Piec w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 20-25 minut. Powinny pozostać jasne, miękkie i przez to delikatne.
Krok 10 - Paluszki z rozmarynem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 08.01.2015 21:05
bardzo dobre
Kejti 03.05.2014 23:55
Chętnie skosztuję :-)
Christopher 02.05.2014 17:53
Ładne paluchy,chociaż brak im pomalowanych paznokci.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak