Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 10 dkg
jajko 1 szt
wino białe wytrawne 125 ml
jogurt grecki 200 ml
sok z cytryny 2 łyżki
rzodkiewki pęczek 1 szt
szczypiorek 2 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
słonecznik łuskany 1 łyżka
kalarepka młoda 2 szt
olej do smażenia 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym

Kroki postępowania

1
Mąkę wsypać do miski , dodać jajko , wino, wymieszać.Odstawić na 30 minut.
Krok 1 - Paluszki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym foto
2
Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny
Krok 2 - Paluszki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym foto
3
Rzodkiewki umyć, pokroić w słupki
Krok 3 - Paluszki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym foto
4
Szczypiorek posiekać.
Krok 4 - Paluszki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym foto
5

Rzodkiewkę i szczypiorek dodać do jogurtu, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem6. Ziarna słonecznika uprażyć na złoto na suchej patelni, wystudzić, dodać do sosu rzodkiewkowego, wymieszać. Kalarepy obrać, pokroić krajalnicą do frytek.
Krok 5 - Paluszki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym foto
6
W wysokim naczyniu rozgrzać olej. Paski kalarepy obtoczyć w cieście i smażyć na oleju na złoty kolor.
Krok 6 - Paluszki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym foto
7
Usmażone paluszki wyjąć na ręcznik papierowy, osączyć. Podawać z sosem rzodkiewkowym.
Krok 7 - Paluszki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Benita 05.05.2016 09:11
ciekawy pomysł na wykorzystanie kalarepy
Stenka 05.05.2016 08:05
ciekawa propozycja
IKrakowianka 04.05.2016 21:57
fajna przekąska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak