Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki surimi w cieście serowo-sezamowym

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Surimi w cieście to mój niejednokrotnie sprawdzony pomysł na pyszną przekąskę, jak również na lekki posiłek. Tak przygotowane paluszki są rewelacyjne na ciepło oraz po wystygnięciu. Ciasto możecie doprawić według własnego smaku.

Składniki:

Surimi:

paluszki surimi 400 gramów

Ciasto:

jajko 1 sztuka
śmietana 1 łyżka
mleko 0.75 szklanki
mąka pszenna 0.75 szklanki
sezam 3 łyżki
parmezan starty 2 łyżki
sól 0.5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 0.5 łyżeczki

Ponadto:

olej rzepakowy do smażenia 500 mililitrów
mąka 0.5 szklanki

Porada

Obtaczanie paluszków w mące - po zanurzeniu w cieście sprawi, że będzie ono bardziej chrupiące.

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki surimi w cieście serowo-sezamowym

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę.
Po tym czasie zdjąć folię z paluszków, a w głębokiej patelni/garnuszku/rondelku rozgrzać olej.
Paluszki dokładnie obtaczać w gęstym cieście i następnie w mące.
Smażyć do momentu, aż ciasto ładnie się zarumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:44
Dobre to jest. Głos oddany.
Bożena Matuszczyk 04.03.2019 11:40
Pychotka.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak