Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki serowo-gryczane

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser żółty 120 gram
mąka gryczana 70 gram
mąka ziemniaczana 30 gram
mąka kukurydziana do podsypania
olej 30 ml
żółtko jajek 1 sztuka
woda 45 ml
sól 1/2 łyżeczki
Czarnuszka nasiona Prymat do posypania
sezam do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki serowo-gryczane

Kroki postępowania

1
Ser żółty ścieramy tarce o drobnych oczkach. Dodajemy mąkę gryczaną i ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Paluszki serowo-gryczane foto
2
Dodajemy resztę składników, Olej, żółtko, woda, sól i dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ciasto.
Krok 2 - Paluszki serowo-gryczane foto
3
Przedkładamy je na stolnice lekko podsypaną mąką kukurydzianą. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i sprężyste i przestanie kleić się do rąk. Dzielimy ciasto na równe 10-12 części.
Krok 3 - Paluszki serowo-gryczane foto
4
Formujemy paluszki o grubości ok. 1cm. Posypujemy czarnuszką, sezamem lub innymi ulubionymi dodatkami. Układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy ok. 15-20minut w temperaturze 180stopni.
Krok 4 - Paluszki serowo-gryczane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 09.06.2015 20:05
fajny przepis
nika0055 09.06.2015 17:56
Interesujące, muszę spróbować.
molanka 09.06.2015 17:26
ciekawy pomysł
IZABELA29 09.06.2015 16:33
apetycznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak