Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki makowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 25 dkg
sól 0,5 łyżeczki
masło 1 łyżka
drożdże 1 dkg
cukier 1 łyżeczka
jajko 1 szt
mleko
mak do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki makowe

Drożdże rozrobić z cukrem, dodać do pozostałych składników i zarobić mlekiem na dość twarde ciasto. Toczyć cienkie wałeczki, kroić na paluszki długości 10 cm. Smarować rozbitym jajkiem, a następnie posmarowaną powierzchnię maczać w mleku zmieszanym z solą. Kłaść na wysmarowanej tłuszczem blasze i upiec na rumiano w dość gorącym piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 11.02.2013 14:29
smaczne;]
SyMiki 07.11.2011 09:24
pyszne
rzenia15 12.03.2011 20:35
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak