Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki gryczane

5.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 100 g
mąka pełnoziarnista 120 g
sól 1 łyżeczka
żółty ser 20 g
woda zimna 110 ml
masło zimne 110 g
natka pietruszki 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki gryczane

Przygotowanie mąki gryczanej:
Kaszę przesypujemy do wąskiego i wysokiego naczynia i przy użyciu blendera mielimy na mąkę. (można użyć też młynka do kawy).

Przygotowanie paluszków gryczanych:

W misce mieszamy mąkę pełnoziarnistą, mąkę gryczaną, sól i posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy posiekane, zimne masło i ucieramy widelcem aż powstaną grudki. Następnie do ciasta dodajemy stary ser i mieszamy. Na koniec stopniowo dodajemy lodowatą wodę i szybko wyrabiamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i na 30 minut chowamy do zamrażalnika.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni.

½ ciasta cienko rozwałkowujemy (pozostałe chowamy do lodówki) na posypanym mąką blatem i kroimy w cienkie paski ok. 1 cm. Każdy pasek skręcamy/wałkujemy wzdłuż na kształt paluszka i przecinamy na pół. Paluszki układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut.

W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem.

Gotowe paluszki studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 29.06.2015 17:12
Fajny przepis :)))
VioletoweKucharzenie 29.06.2015 13:36
ciekawy przepis:-)
Łukasz15 29.06.2015 08:55
fajny przepis
Anna133 29.06.2015 07:41
zapowiada się pyszne jedzenie
norweska20 29.06.2015 00:16
pomysłowe =apetyczne
dollce 28.06.2015 22:20
super propozycja
gosia1988 28.06.2015 21:40
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak