Paluszki gryczane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza gryczana

    100 g
  • mąka pełnoziarnista

    120 g
  • sól

    1 łyżeczka
  • żółty ser

    20 g
  • woda zimna

    110 ml
  • masło zimne

    110 g
  • natka pietruszki

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie mąki gryczanej:
Kaszę przesypujemy do wąskiego i wysokiego naczynia i przy użyciu blendera mielimy na mąkę. (można użyć też młynka do kawy).

Przygotowanie paluszków gryczanych:

W misce mieszamy mąkę pełnoziarnistą, mąkę gryczaną, sól i posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy posiekane, zimne masło i ucieramy widelcem aż powstaną grudki. Następnie do ciasta dodajemy stary ser i mieszamy. Na koniec stopniowo dodajemy lodowatą wodę i szybko wyrabiamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i na 30 minut chowamy do zamrażalnika.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni.

½ ciasta cienko rozwałkowujemy (pozostałe chowamy do lodówki) na posypanym mąką blatem i kroimy w cienkie paski ok. 1 cm. Każdy pasek skręcamy/wałkujemy wzdłuż na kształt paluszka i przecinamy na pół. Paluszki układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut.

W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem.

Gotowe paluszki studzimy na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 29.06.2015 17:12
Fajny przepis :)))
VioletoweKucharzenie 29.06.2015 13:36
ciekawy przepis:-)
Łukasz15 29.06.2015 08:55
fajny przepis
Anna133 29.06.2015 07:41
zapowiada się pyszne jedzenie
norweska20 29.06.2015 00:16
pomysłowe =apetyczne
dollce 28.06.2015 22:20
super propozycja
gosia1988 28.06.2015 21:40
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat