Paluszki do barszczu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    0,8 kg
  • mąka pełnoziarnista

    0,2 kg
  • margaryna

    0,5 kg
  • serek topiony

    3 jelitka lub kostki
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • ocet

    1 łyżka
  • żółtko jajek

    4 sztuki
  • sól

    1 łyżeczka

Dodatki

  • kminek Prymat

  • ser żółty starty

  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

  • białko

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Paluszki do barszczu foto
Wszystkie składniki na ciasto (serki, margaryna miękka, żółtka, ocet, śmietana, mąka) przełożyć do misy robota planetarnego i zagnieść ciasto. Jeżeli ktoś nie ma robota można zagnieść na stolnicy.
Krok 2 - Paluszki do barszczu foto
Przełożyć ciasto do worka foliowego. Schłodzić ciasto w lodówce przez 4 godziny.
Krok 3 - Paluszki do barszczu foto
Wyjąć ciasto, rozwałkować na placek o grubości 5 mm. Wycinać radełkiem paluszki.
Krok 4 - Paluszki do barszczu foto
Posmarować białkiem i posypać kminkiem.
Krok 5 - Paluszki do barszczu foto
Przełożyć na blachę. Posypać serem żółtym.
Krok 6 - Paluszki do barszczu foto
Piec ok. 20- 25 minut w temperaturze 180 stopni, góra - dół. Aż nabiorą złotego koloru.
Krok 7 - Paluszki do barszczu foto
Paluszki zaraz bo wyjęciu po przełamaniu będą wilgotne - to naturalne ponieważ w cieście są serki.
Krok 8 - Paluszki do barszczu foto
Podawać na przykład z czerwonym barszczykiem przepis znajdziecie u mnie. Smacznego!!
miodunka
Można zrobić kilka wariantów paluszków posypać część samym kminkiem, papryką w proszku lub innymi dodatkami wg. upodobania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat