Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
ser bia?y 0.5 kg
jaja 2 sztuki
m?ka ziemniaczana 30 dag
m?ka pszenna 10 dag
sól do smaku
mas?o do smaku
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki

Kroki postępowania

1
Najcz??ciej robi? paluszki kiedy zostanie mi du?o ziemniaków po obiedzie:) Ugotowane ziemniaki zmiel na maszynce, to samo zrób z serem. Do masy dodaj jajka, m?k? ziemniaczan? i je?eli masa b?dzie nadal lepka troch? m?ki pszennej.
Krok 1 - Paluszki foto
2
Desk? do robienia ciasta posyp pozosta?? m?k?. Ciasto obtaczaj w m?ce, a nast?pnie formuj d?ugie rulony, które z wierzchu troch? przyp?aszcz.
Krok 2 - Paluszki foto
3
Rulony przycinaj no?em aby powsta?y romby.Nast?pnie wrzucaj je seriami do wrz?cej i osolonej wody i gotuj do momentu kiedy zaczn? wyp?ywa? na wierzch.
Krok 3 - Paluszki foto
4
Paluszki wyjmij cedzakiem z wody i wy?ó? na talerz. Polej je wcze?niej roztopionym mas?em i posyp cukrem. Smacznego;)
Krok 4 - Paluszki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edi 20.02.2013 14:07
W moim regionie nazywane jest to paluszkami:) Podobnie jak np. pampuchy, które u mnie nazywane są po prostu kluskami na parze:)
SmacznaPyza 19.02.2013 09:48
jakie paluszki ? to kluski leniwe przecież
ALAGOR 21.12.2012 15:47
mniam - palce lizać
krystyna330 21.12.2012 15:41
pycha
Mysiunia 17.09.2012 18:38
mam ochotę na takie :) Pychotki!
malinka18 07.09.2012 15:57
coś ala leniwe.pycha jak dla mnie!
Barbara/zuza22_85 07.09.2012 10:28
pyszne
Goya 07.09.2012 10:03
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak