Przepis i sposób przygotowania na: Paluchy z serem na tang zhong
Kroki postępowania
Zaczyn tang zhong: do rondelka wlać wodę i dodać mąkę, wymieszać rózgą. Postawić na ogniu. Co chwilę mieszając, podgrzewać, aż zgęstnieje. Zestawić z ognia.
Dolać zimne mleko, wymieszać. Dodać cukier i drożdże i mieszać aż się rozpuszczą.
Do misy robota wsypać mąkę i sól. Dodać jajko, olej i zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Podzielić na 6-7 kawałków.
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę.
Z każdego nich utoczyć wałeczek, ułożyć na macie (lub na blaszce do bagietek). Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać tartym serem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
Dobrze smakują i na ciepło i na zimno :)