Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Paluchy z otrębami, serem i sezamem

5.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
2 3/4 szklanka
otręby pszenne
1/2 szklanka
jajko
1 sztuka
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat
masło
100 gram
cukier
1 łyżeczka
drożdże
5 dekagram
mleko
120 mililitr
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat
2 łyżeczka
Sklep Prymat
sezam
3 łyżka
słonecznik łuskany
2 łyżka
ser gouda
5 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Paluchy z otrębami, serem i sezamem

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru i odstawić do podrośnięcia. Do mąki z solą dodać otręby, zioła, czosnek, słonecznik oraz posiekane masło. Rozrobić palcami na kruszonkę. Dodać jajko i podrośnięte drożdże. Zarobić elastyczne ciasto i odstawić miskę (nakrytą ściereczką) w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie do ciasta dodać starty ser i ponownie zagnieść. Rwać po kawałku ciasta i formować długie (ok. 20 cm) bardzo cienkie rulony. Paluchy posypać sezamem i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut do zarumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dagmara020 26.09.2012 10:00
pięknie wygląda
iziona 11.09.2012 21:32
To coś dla mnie
Aneta41 11.09.2012 20:26
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak