Paluchy wiedźmy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki pszennej

    400 g
  • żółtka

    2 szt
  • proszku do pieczenia

    1 płaska łyżeczka
  • jajko

    1 szt
  • mleka

    80 ml
  • margaryny kasia

    125 g
  • cukru

    100 g
  • cukier waniliowy

    1 op
  • migdały blanszowane

  • kakao

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki oprócz migdałów i kakao umieścić w robocie z nożami do siekania.
Wyrobić ciasto i wyłożyć je na stolnicę lub blat.
Z ciasta odrywać lub odcinać kawałki i formować wałeczki na kształt palców.
Paluchy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Patyczek do szaszłyków maczać w kakao i dociskając do ciasta robić wzorki.
Z jednej strony na końce paluchów powciskać migdały.
Paluchy piec 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smerfetka79 09.06.2012 11:50
Wyglądają naprawdę strasznie:))
bartek8585 20.05.2012 00:02
Robiliśmy kiedyś takie- żeby uzyskać efekt obmoczonych w krwi smarowaliśmy jedna stronę migdała marmoladą- i tak powstawał efekt zaschniętej przy paznokciu krwi. Ciekawie to brzmi mówiąc o czymś co mamy jeść.:)
cukiereczek 02.04.2012 08:27
fajne
msmariusz 11.03.2012 23:20
oj strasznie smaczne
Piotr24 11.03.2012 22:28
super :) można by dla efektu polać końcówki ketchupem żeby wyglądały na obcięte ;)
Joanna46 11.03.2012 20:17
Hm te migdały naprawdę wyglądają podobnie do paznokci. Hm...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat