Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluchy wiedźmy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej 400 g
żółtko jajek 2 szt
proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka
jajko 1 szt
mleko 80 ml
margaryny kasia 125 g
cukru 100 g
cukier waniliowy 1 op
migdały blanszowane
kakao

Przepis i sposób przygotowania na: Paluchy wiedźmy

Wszystkie składniki oprócz migdałów i kakao umieścić w robocie z nożami do siekania.
Wyrobić ciasto i wyłożyć je na stolnicę lub blat.
Z ciasta odrywać lub odcinać kawałki i formować wałeczki na kształt palców.
Paluchy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Patyczek do szaszłyków maczać w kakao i dociskając do ciasta robić wzorki.
Z jednej strony na końce paluchów powciskać migdały.
Paluchy piec 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 09.06.2012 11:50
Wyglądają naprawdę strasznie:))
bartek8585 20.05.2012 00:02
Robiliśmy kiedyś takie- żeby uzyskać efekt obmoczonych w krwi smarowaliśmy jedna stronę migdała marmoladą- i tak powstawał efekt zaschniętej przy paznokciu krwi. Ciekawie to brzmi mówiąc o czymś co mamy jeść.:)
cukiereczek 02.04.2012 08:27
fajne
msmariusz 11.03.2012 23:20
oj strasznie smaczne
Piotr24 11.03.2012 22:28
super :) można by dla efektu polać końcówki ketchupem żeby wyglądały na obcięte ;)
Joanna46 11.03.2012 20:17
Hm te migdały naprawdę wyglądają podobnie do paznokci. Hm...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak