Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluchy serowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto francuskie

woda letnia 1/2 szklanki
sól 1/2 łyżeczki
masło 250 g
mąka pszenna 1 szklanka

Sos

passata pomidorowa 1 opakowanie
cebula biała 1
bazylia
czosnek ząbki 1
oregano
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Dodatkowo

ser żółty
sezam
jajko 1

Porada

Oczywiście można skorzystać z już gotowego ciasta francuskiego i zdecydowanie przyspieszyć proces przygotowania paluchów serowych.

Przepis i sposób przygotowania na: Paluchy serowe

Sposób przygotowania Ciasta:

1. Do miski wsyp mąkę, dodaj wodę oraz 50 g roztopionego uprzednio masła. Dodaj sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Ciasto wyłóż na blat. Wyrabiaj ciasto dosypując mąkę, tak aby ciasto się nie kleiło.
3. Przygotowane Ciasto włóż do lodówki i schłodź ( wystarczy około godziny)
4. Wyjmij schłodzone ciasto rozwałkuj. Na środek połóż miękkie masło. Zawiń kostkę masła z każdej strony (kopertowo). Rozwałkować. Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Czynność powtórzyć kilka razy. Oczywiście za każdym razem wkładając ciasto do lodówki.
UWAGA ! Ciasto przed użyciem musi być dobrze schłodzone.

Wypełnienie ciasta :

1. Zaczniemy od sosu, na patelni zeszklij cebulkę oraz czosnek. Dodaj passatę. Całość dopraw solą, pieprzem , papryką ostrą i papryką słodką. Podsmaż.
2. Po upływie około 3-5 minut dodaj sporą ilość ziół. Wymieszaj. Jeśli jest potrzeba zagęść mąką.
3. Ciasto francuskie pokrój w długie paski. Podłużne paski przekrój jeszcze na pół. Jeden z nich posmaruj przygotowanym sosem, zawiń dookoła drugim paskiem. Całość posmaruj rozbełtanym jajkiem, posyp sezamem i serem. Każdą porcję przygotuj w ten sam sposób. ( Możesz również najpierw owinąć wokół siebie dwa paski ciasta i miejscami smarować sosem, następnie jajkiem , posypać sezamem i serem ).
4. Paluchy piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza ( góra-dół) przez około 10 minut , aby ciasto ładnie urosło a ser delikatnie się zapiekł.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 22.11.2016 14:37
fajny przepis
ada.la 17.11.2016 16:03
wyglądają ciekawie
dom-agi 17.11.2016 15:16
Bardzo lubię takie przekąski!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak