Paluchy serowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto francuskie

  • woda letnia

    1/2 szklanki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • masło

    250 g
  • mąka pszenna

    1 szklanka

Sos

  • passata pomidorowa

    1 opakowanie
  • cebula biała

    1
  • bazylia

  • czosnek ząbki

    1
  • oregano

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Dodatkowo

  • ser żółty

  • sezam

  • jajko

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania Ciasta:

1. Do miski wsyp mąkę, dodaj wodę oraz 50 g roztopionego uprzednio masła. Dodaj sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Ciasto wyłóż na blat. Wyrabiaj ciasto dosypując mąkę, tak aby ciasto się nie kleiło.
3. Przygotowane Ciasto włóż do lodówki i schłodź ( wystarczy około godziny)
4. Wyjmij schłodzone ciasto rozwałkuj. Na środek połóż miękkie masło. Zawiń kostkę masła z każdej strony (kopertowo). Rozwałkować. Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Czynność powtórzyć kilka razy. Oczywiście za każdym razem wkładając ciasto do lodówki.
UWAGA ! Ciasto przed użyciem musi być dobrze schłodzone.

Wypełnienie ciasta :

1. Zaczniemy od sosu, na patelni zeszklij cebulkę oraz czosnek. Dodaj passatę. Całość dopraw solą, pieprzem , papryką ostrą i papryką słodką. Podsmaż.
2. Po upływie około 3-5 minut dodaj sporą ilość ziół. Wymieszaj. Jeśli jest potrzeba zagęść mąką.
3. Ciasto francuskie pokrój w długie paski. Podłużne paski przekrój jeszcze na pół. Jeden z nich posmaruj przygotowanym sosem, zawiń dookoła drugim paskiem. Całość posmaruj rozbełtanym jajkiem, posyp sezamem i serem. Każdą porcję przygotuj w ten sam sposób. ( Możesz również najpierw owinąć wokół siebie dwa paski ciasta i miejscami smarować sosem, następnie jajkiem , posypać sezamem i serem ).
4. Paluchy piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza ( góra-dół) przez około 10 minut , aby ciasto ładnie urosło a ser delikatnie się zapiekł.
Oczywiście można skorzystać z już gotowego ciasta francuskiego i zdecydowanie przyspieszyć proces przygotowania paluchów serowych.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 22.11.2016 14:37
fajny przepis
ada.la 17.11.2016 16:03
wyglądają ciekawie
dom-agi 17.11.2016 15:16
Bardzo lubię takie przekąski!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat