Przepis i sposób przygotowania na: Paluchy serowe
1. Do miski wsyp mąkę, dodaj wodę oraz 50 g roztopionego uprzednio masła. Dodaj sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Ciasto wyłóż na blat. Wyrabiaj ciasto dosypując mąkę, tak aby ciasto się nie kleiło.
3. Przygotowane Ciasto włóż do lodówki i schłodź ( wystarczy około godziny)
4. Wyjmij schłodzone ciasto rozwałkuj. Na środek połóż miękkie masło. Zawiń kostkę masła z każdej strony (kopertowo). Rozwałkować. Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Czynność powtórzyć kilka razy. Oczywiście za każdym razem wkładając ciasto do lodówki.
UWAGA ! Ciasto przed użyciem musi być dobrze schłodzone.
Wypełnienie ciasta :
1. Zaczniemy od sosu, na patelni zeszklij cebulkę oraz czosnek. Dodaj passatę. Całość dopraw solą, pieprzem , papryką ostrą i papryką słodką. Podsmaż.
2. Po upływie około 3-5 minut dodaj sporą ilość ziół. Wymieszaj. Jeśli jest potrzeba zagęść mąką.
3. Ciasto francuskie pokrój w długie paski. Podłużne paski przekrój jeszcze na pół. Jeden z nich posmaruj przygotowanym sosem, zawiń dookoła drugim paskiem. Całość posmaruj rozbełtanym jajkiem, posyp sezamem i serem. Każdą porcję przygotuj w ten sam sposób. ( Możesz również najpierw owinąć wokół siebie dwa paski ciasta i miejscami smarować sosem, następnie jajkiem , posypać sezamem i serem ).
4. Paluchy piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza ( góra-dół) przez około 10 minut , aby ciasto ładnie urosło a ser delikatnie się zapiekł.