Paluchy serowe

Paluchy serowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    4 szklanki
  • drożdże świeże

    25 g
  • mleko letnie

    1 szklanka
  • miękkie masło

    110 g
  • jaja

    2 szt
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • ser żółty

    250 g
  • szczypiorek posiekany

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże pokroszyć, zalać mlekiem, dodać 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. Do misy przesiać mąkę, dodać sól, jajka, masło oraz wyrośnięcie drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać przy pomocy miksera z przystawką do ciasta drożdżowego. Wyrabiać przez kilka minut. Jeżeli nie posiadamy roboty ciasto możemy wyrobić ręcznie. Następnie wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce na ok 30 min. Po tym czasie odrywamy porcje ciasta i formujemy w podłużne paluchy. Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 min. W tym czasie ścieramy żółty ser na tarce. Następnie każdy paluch posypujemy startym serem oraz posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Wkładamy do piekarnika, pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez ok 20 min. Z tych proporcji wychodzi ok. 10 paluchów. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 22.06.2017 14:49
pyszne śniadanie
Ewa104 03.04.2013 10:52
Bardzo lubię wypieki z serem.
Renata22 16.07.2012 00:32
świetne i na pewno smaczne, brawo!
madi356 01.05.2012 14:11
super te Twoje serowe paluchy :)
Elżbieta15 22.04.2012 22:26
extra :)
rutynka 10.03.2012 10:04
mm ciekawe!:)
caroline1983 12.11.2011 16:51
poproszę jednego :)
caroline1983 12.11.2011 16:51
poproszę jednego :)
monika141 26.10.2011 08:40
super
eli82 09.10.2011 11:40
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat