Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluchy razowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
mąka razowa 2 szkl
drożdże świeże 4 dag
cukier 1 łyzka
sól 1 łyżeczka
oliwa 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Paluchy razowe

Na wierzch paluchów - olej z wędzoną papryką, świeżo utłuczony pieprz, pokruszone chili

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać nieco mąki i ciepły tak by powstał rozczyn gęstości śmietany. Gdy rozczyn podrośnie wsypać obie mąki, sól i tyle ciepłej wody aby ciasto wyszło gęste jak na pizzę ( by ładnie odchodziło od ręki i nie trzeba było mocno podsypywać mąką przy wałkowaniu). Na koniec dodać tłuszcz i wyrabiać kilka minut. Odstawić na ok 40 min. do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie oderwać gałkę ciasta i rozwałkować ją na posypanej mąką stolnicy na grubość kilku milimetrów- im cieńsze tym bardziej chrupkie następnego dnia. Płat ciast posypać dodatkiem „zapachowym” czym kto lubi- pieprzem,papryką..itp a najlepiej wklepać przyprawę żeby się nie osypywała. Kroić na ok 20-centymetrowe paski, które okręcać wokół siebie jak świderki. Piec do zrumienienia w średnio nagrzanym piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak