Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

paluchy ptysiowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 i 1/3 szklanki
woda 1 szklanka
smalec 3 łyżki
jajko 3 szt.
sól 1 szczypta
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: paluchy ptysiowe

Ciasto przygotuj poprzedniego dnia: W garnku zagotuj wodę z solą i smalcem. Wsyp przesianą wcześniej mąkę. Energicznie mieszając, gotuj, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Masę przestudź, a następnie ucierając mikserem, wbijaj po jednym jajku. Schowaj na noc do lodówki.
Następnego dnia w garnku o grubym dnie mocno rozgrzej olej.
Ciasto przełóż do szprycy do wyciskania ciastek.
Do rozgrzanego oleju wyciskaj długie paluchy ciasta. Smaż na złoty kolor przez minutę. Ciepłe ciastka możesz oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 07.04.2015 13:26
bardzo dobre
Grażyna13 26.06.2012 14:35
Super :)
Maniek2 03.06.2012 17:37
pycha
jeta72 05.01.2012 21:32
pycha
Ewelina47 29.03.2011 10:45
mniam
Motorek 26.03.2011 00:25
po prostu świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak