Przepis i sposób przygotowania na: Paluchy gryczane ze szparagami
Kroki postępowania
Teraz czas na przygotowanie ciasto drożdżowego. W pierwszej kolejności przygotowujemy zaczyn. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, cukier i mąkę przewidzianą na zaczyn. Wszystko razem mieszamy do momentu, aż powstanie jednolita masa o konsystencji kwaśnej śmietany. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
Do dojrzałego zaczynu dodajemy żółtko, jajko, sól, mleko (kolejne 5 łyżek) i dwa rodzaje mąki. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie odchodzić od ręki. Gotowe, wyrobione ciasto ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie szparagi zawijamy w szynce. Dokładnie rzecz biorąc, dwa szparagi owijamy plasterkiem szynki.
dzielimy na połowę. Każdą część ciasta wałkujemy na prostokąt o wymiarach 15x45 cm i grubości 2 mm, po czym kroimy na sześć, mniej więcej równych kawałków. W każdy z nich zawijamy szparagi z szynką. Brzegi ciasta mocno zlepiamy, aby ruloniki nam się nie rozkleiły w czasie pieczenia.