Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluchy gryczane ze szparagami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto drożdżowe:

mąka pszenna 150 g
mąka gryczana 100 g
sól 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
mleko 5 łyżek

zaczyn

mąka pszenna 3 łyżki
drożdże 20 g
cukier kryształ 1 łyżeczka
mleko 5 łyżek

nadzienie

Zielone szparagi 1 pęczek
szynka serrano 80 g
szynka szwarcwaldzka 80 g

dodatkowo:

surowe białko 1 sztuka
Papryka słodka mielona Prymat

Porada

Kolejna propozycja z moimi ukochanymi szparagami. Drożdżowe paluchy, które, smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Paluchy fajnie sprawdzają się jako przekąska w trakcie oglądania meczu. Polecam! Z podanych proporcji upichciłam 12 paluchów.

Przepis i sposób przygotowania na: Paluchy gryczane ze szparagami

Kroki postępowania

1
Szparagi umyć, obciąć zdrewniałe końcówki, dolną część obrać obieraczką do jarzyn. Zagotować wodę z dodatkiem soli i cukru. Do wrzątku włożyć szparagi, oczywiście tak, aby czubki wystawały z wody. Gotować 10 minut. Ugotowane szparagi wyjąć z wody, osączyć na sicie.
Teraz czas na przygotowanie ciasto drożdżowego. W pierwszej kolejności przygotowujemy zaczyn. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, cukier i mąkę przewidzianą na zaczyn. Wszystko razem mieszamy do momentu, aż powstanie jednolita masa o konsystencji kwaśnej śmietany. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
Do dojrzałego zaczynu dodajemy żółtko, jajko, sól, mleko (kolejne 5 łyżek) i dwa rodzaje mąki. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie odchodzić od ręki. Gotowe, wyrobione ciasto ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie szparagi zawijamy w szynce. Dokładnie rzecz biorąc, dwa szparagi owijamy plasterkiem szynki.
Krok 1 - Paluchy gryczane ze szparagami  foto
2
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, delikatnie wykładamy je na stolnicę,
dzielimy na połowę. Każdą część ciasta wałkujemy na prostokąt o wymiarach 15x45 cm i grubości 2 mm, po czym kroimy na sześć, mniej więcej równych kawałków. W każdy z nich zawijamy szparagi z szynką. Brzegi ciasta mocno zlepiamy, aby ruloniki nam się nie rozkleiły w czasie pieczenia.
Krok 2 - Paluchy gryczane ze szparagami  foto
3
Zwijać ruloniki możemy również tak, jak na zdjęciach, nie dzieląc wcześniej ciasta na kawałki, tylko odcinając już gotowy, zawinięty paluch.
Krok 3 - Paluchy gryczane ze szparagami  foto
4
Wszystkie paluchy układamy stroną sklejaną do dołu, na blaszce (tej z wyposażenia piekarnika), wyłożonej folią aluminiową, smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy mieloną papryką.
Krok 4 - Paluchy gryczane ze szparagami  foto
5
Paluchy pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 20 minut.
Krok 5 - Paluchy gryczane ze szparagami  foto
6
Smacznego
Krok 6 - Paluchy gryczane ze szparagami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak