Paluchy drożdżowe z rodzynkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • drożdże świeże

    25 g
  • mąka pszenna typ 500

    325 g
  • mleko ciepłe

    115 ml
  • cukier

    75 g
  • starta gałka muszkatołowa

    1/2 łyżeczki
  • mielony cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • masło miękkie

    50 g
  • jajko

    1 szt
  • woda ciepła

    55 ml
  • rodzynki

    120 g

Składniki na lukier

  • cukier puder

    1 1/2 szklanki
  • masło miękkie

    10 g
  • woda ciepła

    2-3 łyżki
  • ekstrakt waniliowy

    1/2 łyżeczki

Dodatkowo

  • mleko

    10 łyżek
  • oliwa

    1 łyżka
  • kolorowa posypka

  • wiórki kokosowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Paluchy drożdżowe z rodzynkami foto
Przygotowanie ciasta:
W małej miseczce ucieramy drożdże z połową cukru, dodajemy ciepłe mleko i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy pozostałe mleko z cukrem i masłem. Dodajemy jajko i mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą i przyprawami. Na koniec wlewamy drożdże, ciepłą wodę i wsypujemy rodzynki. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.
Krok 2 - Paluchy drożdżowe z rodzynkami foto
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie przekładamy je posypany mąką blat i wyrabiamy ok. 8 minut. Gotowe ciasto dzielimy na 10-12 części z których formujemy podłużne bułki/paluchy (ok.15 cm długości). Bułki przekładamy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Przykrywamy i odkładamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Krok 3 - Paluchy drożdżowe z rodzynkami foto
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Bułeczki smarujemy odrobiną mleka i pieczemy ok. 15 minut. Paluchy drożdżowe studzimy na kratce.

Przygotowanie lukru:
W miseczce łączymy cukier puder, miękkie masło, ekstrakt waniliowy i ciepłą wodę. Można też dodać odrobinę barwnika spożywczego. Mieszamy aż otrzymamy gładki lukier. W razie potrzeby można dodać jeszcze odrobinę wody. Gotowym lukrem smarujemy drożdżowe paluchy. Posypujemy wiórkami kokosowymi lub innymi posypkami.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
malgosia2661 07.05.2015 10:39
Cudownie wyglądają:)
paulette17 07.05.2015 09:22
I jak tu być na diecie ! Piękne paluchy. A ten róż strasznie kusi :))
Maridka19 07.05.2015 07:55
Ale pyszności :)
bietka 07.05.2015 07:12
ale pyszności :)
zabcia117 07.05.2015 06:52
Pychotka :)
gusia1000 07.05.2015 00:22
Są na pewno smaczne.
Franciszek 06.05.2015 23:31
Pięknie wyglądają
Jadwiga/Jaga85 06.05.2015 23:15
Smakowicie wyglądają!
Iwusia 06.05.2015 23:10
bardzo smacznie wyglądają
Pietruszka 06.05.2015 22:41
wyglądają cudownie pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat