Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Palmiery z mozarellą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszna przekąska z ciasta francuskiego, którą można przygotować w kilka chwil dla niezapowiedzianych gości. Palmiery świetnie smakują na ciepło i na zimno.

Składniki:

Palmiery z mozarellą

ciasto francuskie 1 opakowanie
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
bazylia 3 łyżeczki
ser mozarella 150 gramów

Porada

Do przygotowania palmierów użyłam tartego sera mozarella.

Przepis i sposób przygotowania na: Palmiery z mozarellą

Palmiery z mozarellą

1
Ciasto francuskie rozłożyć, posmarować cienko koncentratem pomidorowym i posypać bazylią. Zaznaczyć delikatnie na dłuższej krawędzi ciasta podział na cztery części. Dwie środkowe części posypać tartą mozarellą.
Krok 1 - Palmiery z mozarellą foto
2
Złożyć krótsze brzegi ciasta tak, by spotkały się w środku i lekko docisnąć.
Krok 2 - Palmiery z mozarellą foto
3
Ponownie posmarować wierzch ciasta koncentratem pomidorowym i posypać mozarellą.
Krok 3 - Palmiery z mozarellą foto
4
Złożyć ciasto w podobny sposób jak poprzednio, tj. tak, by brzegi spotkały się w środku. Posmarować jedną połowę ciasta koncentratem i złożyć je na pół wzdłuż dłuższego brzegu.
Krok 4 - Palmiery z mozarellą foto
5
Pokroić ciasto na plastry szerokości ok. 1 cm, ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec palmiery w temperaturze 180 st. C przez 15-20 minut, do zrumienienia.
Krok 5 - Palmiery z mozarellą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 06.11.2018 12:26
Smakowita przekąska ,super pomysł ;)
Basiliana 07.11.2018 16:04
Dziękuję bardzo:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak