Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pałki z kurczaka z daktylami i oliwkami

4.0
(9)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Pyszne, aromatyczne pałki z kurczaka w nieco innej odsłonie, z dużą ilością przypraw oraz z daktylami.

Składniki:

wszystkie składniki

pałki z kurczaka 6 sztuk
cebula 2 sztuki
oliwki zielone 10 sztuk
bulion drobiowy 1.5 szklanek
mąka 1 łyżka
daktyle suszone 50 gramów
sok z cytryny 1 łyżka
Imbir mielony Prymat 0.5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Przyprawa harissa 0.5 łyżeczki
cynamon Prymat 0.5 łyżeczki
Kmin rzymski mielony Prymat 0.5 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
sól 1 szczypta
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pałki z kurczaka z daktylami i oliwkami

W rondlu rozgrzać oliwę. Pałki natrzeć pieprzem i solą, podsmażyć. Dodać cebulę pokrojoną w półkrążki, posypać imbirem i dusić 7 minut. Dodać pokrojone na połówki oliwki oraz resztę przypraw. Smażyć 1 minutę. Wlać bulion, dusić pod przykryciem 15 minut.
Dodać grubo pokrojone daktyle i dusić 10 minut. Dodać sok z cytryny, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Zagęścić sos mąką wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Gotować jeszcze 1-2 minuty.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak