Pałki z kurczaka z daktylami i oliwkami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszne, aromatyczne pałki z kurczaka w nieco innej odsłonie, z dużą ilością przypraw oraz z daktylami.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

wszystkie składniki

  • pałki z kurczaka

    6 sztuk
  • cebula

    2 sztuki
  • oliwki zielone

    10 sztuk
  • bulion drobiowy

    1.5 szklanek
  • mąka

    1 łyżka
  • daktyle suszone

    50 gramów
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • Imbir mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • Przyprawa harissa

    0.5 łyżeczki
  • cynamon Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondlu rozgrzać oliwę. Pałki natrzeć pieprzem i solą, podsmażyć. Dodać cebulę pokrojoną w półkrążki, posypać imbirem i dusić 7 minut. Dodać pokrojone na połówki oliwki oraz resztę przypraw. Smażyć 1 minutę. Wlać bulion, dusić pod przykryciem 15 minut.
Dodać grubo pokrojone daktyle i dusić 10 minut. Dodać sok z cytryny, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Zagęścić sos mąką wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Gotować jeszcze 1-2 minuty.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat